calki nieoznaczone
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: całki nieoznaczone:
∫x
3{(2−x
4)}
3 dx = −
14 ∫−4x
3 ((2−x
4))
3 dx
dlaczego tak jest skąd ta −
14 
?
16 sty 15:51
16 sty 15:54
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: i zawsze tak jest ze odwrotność najwyższej potęgi iksa wstawia się przed calkę dla ułatwienia ?
16 sty 15:57
MathGym:
nie rozumiem tego pytania!
16 sty 15:59
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: w powyzszym przykładzie wstawiliśmy przed całkę −
14
w takim np. ∫
x2x2 +1 dx wstawimy
12 tak?
czyli
12 to odwrotność 2 a 2 to najwyższa potęga przy iksie w tym przykładzie.
wyzej 4 jest największą potęgą przy iksie a że iks jest ujemny to jest −4 czyli odwrotność −
14
czy dobrze rozumiem
16 sty 16:04
Trivial: Zależy od przykładu. W pierwszym zadaniu dążyliśmy do uzyskania pochodnej funkcji w nawiasie.
16 sty 16:13
Trivial:
W drugim przykładzie rozbijamy na sumę całek, dzieląc wielomian licznika przez wielomian
mianownika.
| | x2 | | x2 + 1 − 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫(1 − |
| )dx = x − arctgx + c. |
| | x2 + 1 | | x2 + 1 | | x2 + 1 | |
16 sty 16:15
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: rozumiem.
16 sty 16:15