zad.
dkjnfds: (√4−√7 + √4+√7)2
16 sty 15:33
MathGym:
korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia (dwóch)
16 sty 15:38
MathGym:
wynik to 16
16 sty 15:40
dkjnfds: a
2+2ab+b
2 ?
nie bardzo wiem jak go zastosować tutaj
16 sty 15:40
dkjnfds: a nie 14? w odpowiedziach mam tak napisane
16 sty 15:40
MathGym:
tak 14
16 sty 15:42
MathGym:
rozpisze ci to
a2 = 4 − √7
2ab = √(4−√7)(4+√7)
b2 = 4 + √7
16 sty 15:44
dkjnfds: nie wiem jak obliczyć to

próbowałam i nie wychodzi mi wynik
16 sty 15:48
MathGym:
a2 + b2 = 8 tak?
2ab = 2√42 −7=2√9=6 Tak?
6+8 = 14 Tak?
16 sty 15:50