całeczka
krystek: ∫(sinx2 − cosx2)2
16 sty 15:31
Trivial:
| | x | | x | | x | | x | |
= ∫(sin2 |
| + sin2 |
| − 2sin |
| cos |
| )dx = ∫(1 + sinx)dx = x − cosx + c. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 sty 15:50
Trivial: ok. poprawiam chochlika.

= ∫(1
− sinx)dx = x
+ cosx + c.
16 sty 15:51
krystek: nie do końca widzę tego przekształcenia... mógłbyś mi rozpisać co się dzieje z tymi sinusai
podniesionymi do kwadratu?
16 sty 15:54
Trivial: | | x | |
Tak się dzieje, jak się kopiuje sin2 |
| dla ułatwienia... |
| | 2 | |
Poprawiam całość raz na wieki:
| | x | | x | | x | | x | |
= ∫(sin2 |
| + cos2 |
| − 2sin |
| cos |
| )dx = ∫(1 − sinx)dx = x + cosx + c. |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
16 sty 16:01
Trivial:
Wykorzystany został wzór:
2sinxcosx = sin2x
no i jedynka trygonometryczna.
16 sty 16:02
krystek: dobra załapałem to

dzięki
16 sty 16:06