Pierwiastkami wielomianu W(x)= x^3 +bx^2 + cx +d są liczby -p{6} ,-2, p{6} Wyzna
malibuu: Pierwiastkami wielomianu W(x)= x3 +bx2 + cx +d są liczby −√6 ,−2, √6 Wyznacz parametry
b,c,d
16 sty 15:03
Bogdan:
W(x) = (x + √6)(x − √6)(x + 2) = ...
Wymnóż, uporządkuj zapis, odczytaj współczynniki
16 sty 15:05
Spaz: wstaw te pierwiastki w miejsca w(x) np w(−2)=0 i wyjdą Ci 3 równania z nich potem możesz
spokojnie obliczyć parametry
16 sty 15:07
Bogdan:
Widzę, że muszę pokazać prostotę zaproponowanej przeze mnie metody. Nie ma tu żadnych
układów równań.
W(x) = (x2 − 6)(x + 2) = x3 + 2x2 − 6x − 12 i gotowe.
b = 2, c = −6, d = −12
16 sty 15:16
Eta:
16 sty 18:06