matematykaszkolna.pl
liczby pierwsze katastrofa: Wypisz w jednym wierszu jedną obok drugiej 10 kolejnych licz pierwszych zaczynajac od 2. W otrzymanej wielocyfrowej liczbie wykreśl połowę cyfr w tak isposob aby nowa liczba była najwiekszą z możliwych utworzonych ta metodą. Jaka jest piąta cyfra tej liczby liczac od lewej strony ?
28 sty 20:39
Eta: Witam! "katastrofę " emotikonka liczby pierwsze to takie ,które mają tylko dwa podzielniki 1 i samą siebie czyli 2, 3, 5,7,11,13,17,19,23,29 (jest dziesięć zgodnie z treścią zad.) wszystlich cyfr jest 16- cie tak? czyli mamy wykreślić 8 cyfr! ale tak by pozostała liczba była najwieksza z możliwych ! ( cyferek nie możemy przestawiać tak masz w treści) tak to zrozumiałam! czyli wykreslimy napewno od poczatku 2 i 3 i 5 zostaje 7 teraz szukamy na drugą pozycje znowu najwiekszej czyli znowu 7 wykreślamy więc 1 ,1, 1,3 ,1 (wykreśliliśmy już osiem czyli ostatnie już muszą zostać nie wykreślane , bo razem ma być osiem więc teraz napiszmy te liczbę: 77 192 329 więc piąta cyfra od lewej to już widzisz i podaj sam(a) i po "katastrofie" myślę,że dobrze zrozumiałam treść zadania! cyfr przestawiać nie możemy! czyli zostawimy znowu najwieksze 9 i 2 czyli widzisz że powinna się zaczynać na 5
29 sty 00:17
sowa: te dwa ostatnie zapisy zbędne! ( pomyłkowo nie wykasowane chyba ?)
29 sty 01:32