wysokosc
inka : Help

Na płaskim terenie ustawiono dwa słupy wysokości 3m i 6m. Wierzhcołek jednego
słupapołacczona linia z podstawa drugiego słupa i odwrotnie. Na jakiej wysokosci
krzyzyuja sie obie liny ?
28 sty 20:29
Mickej: he he na wysokości 2 m
28 sty 20:57
Eta:
1, 5 m
28 sty 21:01
Eta: Ooo ooo! i co? która odp . poprawna Mickej ?
28 sty 21:02
inka: ale jak to wyliczyc ?
28 sty 21:04
Mickej: 2^^ trzeba mieć fantazje i niesamowita umiejętność kombinowania

zaraz postaram się to
wyjaśnić tylko coś dokończę
28 sty 21:07
Basia:
oj chyba nie Mickej; policz porządnie
28 sty 21:09
Eta:
Pytanie ? czy obydwa słupy stoją "prosto"
czyli pionowo do poziomu?

bo może wiatr, któregoś z nich przechylił
28 sty 21:22
inka : prosto jak drut xD
28 sty 21:24
Basia:
AB - słup 3m
CD - słup 9m
P - punkt przecięcia AD i BC
tr.APB i tr. DPC są podobne
AP/AB = DP/CD
AP/3 = DP/6
DP = 2AP
AP =x
DP=2x
analogicznie CP = 2BP BP=y CP=2y
a - odległość słupów w poziomie
a2 +9 = (BP+PC)2
a2 + 36 = (AP+PD)2
a2 +9 = 9x2
a2 +36 = 9y2
-------------------------
36 -9 = 9(y2-x2)
27 = 9(y2-x2)
y2 - x2 =3
poprowadźmy równoległą do poziomu przez punkt przecięcia
A1P =c
PC1 =d
c/y = d/2y
d=2c
c2 + h2 = y2
(2c)2 +h2 = (2x)2
-4c2 - 4h2 = -4y2
4c2 +h2 = 4x2
-----------------------
-3h2 = -4y2 +4x2
3h2 = 4(y2 -x2) = 4*3 =12
h2 = 4
h=2
Mickey miał rację; a wyszło mu z rysunku jak przypuszczam
28 sty 21:24
Mickej: 2 jest na bank

a jak nie to jestem tępy
28 sty 21:25
Basia:
Nie jesteś Mickey; jest na bank; policzyłam
28 sty 21:26
zet: czemu CD - słup 9m a nie 6 m?
28 sty 21:28
28 sty 21:33
Basia:
źle napisałam, ale liczę dobrze 32 i 62
28 sty 21:36
Eta: Jest Ok! Mickej! ponownie chciałam Cie sprawdzić!

Wybaczysz mi to? .... już chyba mnie poznałeś na tyle?
Tym razem jesteś WIELKI!
Ale napewno to wyliczyłeś z rysunku!
Sorry! ..... ale jeszcze nie raz Cię " podpuszczę " :

Wtedy bardziej mobilizuje Cię do wykazywania ,że tak jest!
Taka to jest ta matematyka,że trzeba to myślenie poprzeć
wyliczeniem ...... ( bo wszyscy pytaja ? ... a skad sie to wzięło?)
Dzięki Basia za tak obszerne wyjaśnienie!
Przepraszam za zamieszanie
28 sty 21:44
Kamil: potwierdzam ze przetna sie na wysokości 2m.
to jest zadanie proste z funkcji trygonometrycznych, ale ja liczylem je ze wspołrzędnych
pomocniczych gdzie d= 3sqr(3) czyli 5,20m (obliczone z funkcji tryg.) [ 3x tg 60], gdzie
3 to polowka pierwszego słupa... poprostu polacz pod katem prostym koniec slupa ( 3m) ze
slupem (6m) i u gory powstanie tobie trojkat prostokatny, a jesli dodatkowo polaczysz
koniec slupa (3m) z podstawa (6m) to otrzymasz przystajacy ( lustrzane odbicie) trojkata
prostokatnego a reszte z funkcji kątów... wspolrzedne pomocnicze wynosza dla przeciecia
linii [ x=1,73 ; y= 2,00 ] powodzenia
28 sty 21:45
Eta: 
OK! ale zamieszanie wprowadziłam

I własnie dlatego mamy tyle sposobów rozwiązania!
A można jeszcze trapezy wykorzystać o podstawie 3 i 6
i punkt przecięcia przekatnych trapezu!
28 sty 21:49
korek:
W trapezie odcinek EF równoległy do podstaw i przechodzący przez punkt P przecięcia
jego przekątnych jest równy średniej harmonicznej długości podstaw trapezu (a, b),
punkt P jest środkiem tego odcinka.
|EF| = 2ab / (a + b)
a = 6, b = 3,
Szukana wysokość = ab / (a + b) = 2
28 sty 22:07
Eta: OK! o to mi chodziło!
Wyciągnęłam lekcję z wczorajszej "wpadki"

Dzięki! i dzisjaj tę własnośc wykorzystałam!
czyli najprostsze w/g mnie rozwiązanie!
Dzięki! ...... moja "ambicja " ucierpiała! ale przydała
się ta "lekcja" własnie w w tym zad. bez karkołomnych obliczeń!

Pozdrawiam
28 sty 22:16