pomocy
crab: x→1
umie ktoś to rozwiązać?
16 sty 13:34
Godzio:
| 2(1 + x + x2) − 3(1 + x) | |
| = |
| (1 + x)(1 − x)(1 + x + x2) | |
| | 2 + 2x + 2x2 − 3 − 3x | |
= |
| = |
| | (1 + x)(1 − x)(1 + x + x2) | |
| | 2x2 − x − 1 | |
= |
| = (2x2 − x − 1) = (2x + 1)(x − 1) |
| | (1 + x)(1 − x)(1 + x + x2) | |
| | (2x + 1)(x − 1) | | 2x + 1 | |
= |
| = |
| |
| | (1 + x)(1 − x)(1 + x + x2) | | (1 + x)(1 + x + x2) | |
podstaw 1 i masz granice
16 sty 13:40
Spaz: a tam jest minus czy mnożenie?
16 sty 13:41
crab: minus
16 sty 13:50
crab: jak pomnożyłeś do tego pierwszego wyrażenia?
16 sty 13:52
Godzio:
sprowadziłem do wspólnego mianownika, rozbij mianowniki na postać iloczynową, okaże się że (1 −
x) jest wspólne więc jedno wyrażenie trzeba rozszerzyć przez (1 + x + x2) a drugie przez (1 +
x)
16 sty 13:53
crab: a juz rozumiem. Dzięki
16 sty 13:57