pochodna
Spaz: oblicz pochodną
y=x√x
teraz to sam zgłupiałem....
16 sty 13:16
Godzio:
x
√x = e
Inx√x= e
√x * Inx
| | Inx | | √x | |
(e√x * Inx)' = e√xInx * ( |
| + |
| ) = |
| | 2√x | | x | |
| | Inx | | √x | |
= x√x * ( |
| + |
| ) −− można to jeszcze przekształcić do ładniejszej |
| | 2√x | | x | |
postaci, ale to zostawiam Tobie
16 sty 13:28
Spaz: czyli to zadanie z formy f(x)g(x)... teraz to już wiem. wielkie dzięki
16 sty 13:34
Spaz: hmmm... tyle to mi wyszło nawet i uprościłem do x√x [(lnx+2)/2√x]
tylko wynik jest inny: powinno być xx−1/2[lnx+1]
chyba że jeszce nie przekształciłem do końca...
16 sty 15:13