pochodna funkcji
monikaaa: pomóżcie mi obliczyc poczodna tej funkcji

f(x)=ln(1−x
2)
16 sty 13:02
Spaz: [ln f(x)]`= f`(x)/f(x)= −2x/(1−x2)
raczej
16 sty 13:07
monikaaa: kurcze no wychodzi na to ze dobrze bo juz drugi raz widze taki wynik, ale nie mam pojecia jaK
to sie robi....ogl pochodna potrafie liczyc ale ten przyklad mnie rozwala poniewaz jest ten
logarytm i kurde nie wiem co i jak, mialbym prosbe :czy moglby ktos krok po kroku rozpisac
to...bede wzdzieczna...
16 sty 13:16
monikaaa: sory za literowki...
16 sty 13:17
Spaz: wzór na pochodną logarytmiczną to ln[f(x)]= f`(x) / f(x)
to jest wzór z którego wolno korzystać
dla y`=f`(x)=[1−x2}`=
1`=0
−x2`=−2x
więc f`(x)/f(x)= −2x/1−x2
już?
16 sty 13:19
Spaz: mały chochlik... [−x2]`=−2x
16 sty 13:20
AS: Najpierw trzeba kupić solidny młotek i wbić do łepetyny podstawowe
wzory na obliczenie pochodnych funkcji (tych podstawowych).
Potem trochę poćwiczyć na tych podstawowych funkcjach.
I wszystko stanie się proste.
16 sty 13:21
Spaz: @AS: ale to jest dobrze? bo sam teraz potrzebuje małej pomocy
16 sty 13:25
monikaaa: wielkie dzieki spaz

problem tkwił w tym ze nam na zajeciach nie podano tego wzoru...ale juz
wszytko rozumiem, wielkie dzieki
16 sty 13:28
AS:
f(x) = ln(u) gdzie u = 1 − x
2
| | 1 | |
f'(x) = f'(u)'*u' = |
| *(−2*x) |
| | u | |
| | −2*x | |
f'(x) = |
| przy wszystkich założeniach dotyczących ln(1 − x2) |
| | 1 − x2 | |
16 sty 13:29
monikaaa: AS moglbys mi jeszcze pomoc wyznaczyc przedzialy monotonicznosci tej funkcji, poniewaz ja bym
to zapisala tak: f(x)'>0 −rosnaca f(x)'< 0 malejaca no i stala czyli =0 ale nie ma
pewnosci poniewaz w necie jest ten przyklad i jest napisane ze stala to =0 ale f(x)'< 0
(−1,0) i f(x)'>0 (0,1) − mam rozumiec ze wtym przypadku trzeba spojrzec na dziedzine funkcji
i wtedy dopiero wyznaczyc monotonicznosc?
16 sty 13:38
monikaaa: sory moze glupie pytania zadaje,ale zawsze cienka bylam...
16 sty 13:39
monikaaa: z matmy*
16 sty 13:39
AS: Pierwszy krok: określić dziedzinę funkcji
Funkcja f(x) = ln(x) określona jest dla x > 0
Stąd warunek: 1 − x
2 > 0 resztę ustal sama . ujawnię tylko że (−1,1)
Drugi krok − zbadać znak pierwszej pochodnej
| −2*x | |
| > 0 ⇔ −2*x*(1 − x)*(1 + x) > 0 ⇔ 2*x*(1 − x)*(1 + x) < 0 |
| 1 − x2 | |
zachodzi dla x ∊ (−1,0)
| −2*x | |
| < 0 ⇔ −2*x*(1 − x)*(1 + x) < 0 ⇔ 2*x*(1 − x)*(1 + x) > 0 |
| 1 − x2 | |
zachodzi dla x ∊ (0,1)
16 sty 15:49
monikaaa: wielkie dzieki
16 sty 19:58