trygonometria
czekolada: 2sin3x− 3sinx*cosx=0
sinx(2sin2x−3cosx)=0
i nie wiem co dalej, ktoś pomoże?
16 sty 12:42
Spaz: z 1 trygonometrycznej zamień sin2 na cos2 i rozwiąż jako równanie kwadratowe
16 sty 12:47
czekolada: nie rozumiem , jak z sin2 na cos2 ?
16 sty 12:51
Spaz: sin2x + cos2x = 1 podstawowy wzór trygonometrii
sin2x= 1−cos2x
16 sty 12:52
bart: sin2x=1−cos2x
16 sty 12:52
czekolada: aaa ok, dziekuje
16 sty 12:54
czekolada: tylko wychodza dziwne rzeczy bo Δ=13
16 sty 12:57
bart: 25 mi wychodzi

policz jeszcze raz
16 sty 12:58
bart: sinx(2(1−cos2x)−3cosx)=0
16 sty 12:59
Spaz: grrrr...
sinx=0 v 2cos2x+3cosx−2=0
Δ=9+4*2*2=25
sinusa możesz teraz odzielnie
16 sty 13:01
Spaz: bart znasz pochodne?
16 sty 13:02
bart: no srednio na jeza
16 sty 13:03
Spaz: dasz radę to zrobić y=x√x
jestem samoukiem, bez żadnych wykładów itp a teraz się pogubiłem już
16 sty 13:04
Spaz: @czekolada i jak wyszło teraz?
16 sty 13:05
bart: jest wzor (xn)'=nxn−1
16 sty 13:06
bart: ale watpie czy go mozna uzyc
16 sty 13:09
Spaz: nie... było by zbyt łatwo. wynik jest xx−1/2 (1/2*lnx +1)
i nie wiem już co skąd się wzęło
16 sty 13:11
agata: nie wiem dokładnie jak to się robi bo mój nauczyciel jeszcze nam tego nie wytłumaczył ale
zapisał nam coś takiego
y=xx2
lny=lnxx2 ln− logarytm oczywiście
lny=x2*ln*x
y=ex2*lnx →wynika to z definicji dowolnego logarytmu
y'=ex2*
16 sty 13:17
Spaz: jakoś nie załapałem.. ale to dalej nie jest ten wynik. chyba że ze mną już aż tak źle
16 sty 13:23
agata: czekaj to źle pisałam daj mi chwile
16 sty 13:24
agata: ale widze że juz ktos to rozwiązał
16 sty 13:30
czekolada: tak, tak wszystko wyszlo. zapomnialam o tym,ze tam jest 2sinx
2.. glupi błąd. dziekuje Spaz
16 sty 13:36