Funkcja Kwadratowa
Jacek: Funkcja f(x)=x2+bx+c osiaga wartość najmniejszą równą 4 dla x=2.Wyznacz b i c.Niewiem jak sie
do tego zabrac.Prosze o pomoc.Z gory dziękuje.
16 sty 12:40
Spaz: f(2)= 4
f(2)=22+2b+c=4
W x=2 masz wierzchołek paraboli więc x=−b/2a czyli 2=−b/2
resztę sobie możesz spokojnie obliczyć
16 sty 12:55
Spaz: f(2)= 4
f(2)=22+2b+c=4
W x=2 masz wierzchołek paraboli więc x=−b/2a czyli 2=−b/2
resztę sobie możesz spokojnie obliczyć
16 sty 12:55
Jacek: Dlaczego w f(2)=4.? Chodzi o to,ze 22+2b+c jest rowne 4 ,tak.?
16 sty 13:02
Jacek: okej,juz kumam.Dziekuje.
16 sty 13:09
Spaz: miałeś podane że wartość 4 jest dla x=2 więc f(2) = 4
tak w taki sposób a jak chcesz sobie utrudnić możesz dostawić sobie wzór na deltę gdzie
będziesz miał więcej liczenia
16 sty 13:14