funkcja pochodne
Alka: Znaleźć wartość największą i najmniejszą funkcji: h(x)=2x −
√x w przedziale <0,4>
zaczęłam tak:
| | 1 | |
h'(x) = (2x)' − (√x)' = − |
| |
| | 2√x | |
−1 = 2
√x / :2
x=...?
i tu utknęłam...
nie wiem co dalej robić, w zeszycie mam, że z tego co wyjdzie to coś się podstawia i następnie
pochodną " się wylicza..
16 sty 12:25
Alka: ma ktoś pomysł?
16 sty 13:01
Bizon: 1) policz granice na końcach przedziału
2) policz pochodną ... ale sprawdź ją jeszcze raz

3) przyrównaj ją do zera i sprawdź czy zmienia znak przechodząc przez ten punkt
4) naszkicuj wykres tej funkcji i ... wszystko jasne
16 sty 13:33
Godzio:
D = <0,
∞)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h'(x) = 0 ⇒ 2 − |
| = 0 ⇒ 4√x − 1 = 0 ⇒ √x = |
| ⇒ x = |
| − sprawdź czy |
| | 2√x | | 4 | | 16 | |
to rzeczywiście jest ekstremum, jeśli tak to policz:
f(0) = ...
f(4) = ...
16 sty 13:36
Alka: granice? tego to nie mam pojęcia jak zrobić.
bo pochodną to chociaż wiem, że wzorami trzeba operować
16 sty 13:37
Alka: o dzięki, zabieram się do analizowania
16 sty 13:38
Alka: | | 1 | |
a h'(x) = 2 − |
| to 2 czemu tutaj jest na początku? |
| | 2√x | |
bo to jest tak: = (2x)' − (
√x)' i z (2x)' nie powinno wyjść zero?
16 sty 13:44
Godzio:
pochodna (ax)' = a
16 sty 13:47
Alka: okej, zapamiętam
| | 1 | |
a czym mam sprawdzić, że to ekstremum, bo wyliczyłam tą |
| i klops |
| | 16 | |
16 sty 13:48
Godzio:
czy pochodna zmienia tam znak
16 sty 13:49
Alka: hmm, chyba zmienia bo wykres to parabola i przechodzi na drugą stronę...
| | 1 | | 1 | |
a jak wyliczyłam, że x= |
| to chyba też powinnam napisać, że x = − |
| ... |
| | 16 | | 16 | |
16 sty 14:23
Alka: | | 1 | | 1 | |
i wyliczyć chyba pochodną z h'(x) = 2 − |
| i potem podstawić pod x |
| i − |
| | 2√x | | 16 | |
16 sty 14:26
Godzio: | | 1 | | 1 | |
tylko |
| bo − |
| nie należy do dziedziny |
| | 16 | | 16 | |
16 sty 14:26
Alka: wiem, że pewnie się ośmieszam ale czym jest ta dziedzina....
wyliczyłam teraz, że:
| | 1 | | 2√x−2 | | 8x−2√x−2 | | 4x−√x−1 | |
h"(x) = (2)' − ( |
| )' = (2)' − |
| = |
| = |
| |
| | 2√x | | 4x | | 4x | | 2x | |
| | 1 | |
i teraz pod to bym podstawiła tą |
| |
| | 16 | |
16 sty 14:34
Godzio: podstawiasz pod funkcję podstawową, nie potrzebna tu jest druga pochodna
16 sty 14:36
Alka: i jak to podstawiłam to wyszło mi −8
16 sty 14:36
Alka: ahha, to już liczę
16 sty 14:37
Alka: to wyszło tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
h'( |
| ) = 2 − |
| = 2 − 1 / 2√ |
| = 0 |
| | 16 | | 2√x | | 16 | |
16 sty 14:42
Alka: więc jaka jest ta wartość największa i najmniejsza

0 jest najmniejszą
16 sty 14:50
Godzio:
Podstawiasz do funkcji PODSTAWOWEJ, nie jej pochodnej
16 sty 15:09
Alka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
tak zrobiłam to właśnie h( |
| ) = 2x − √x = 2 |
| − √ |
| = 0 |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
tak więc znowu to zero wychodzi...
16 sty 15:13
Alka:
16 sty 15:50
Alka: ktoś mnie oświeci?
16 sty 16:21
Godzio:
Dobrze jest

teraz policz od krańców przedziału i podaj max o min.
16 sty 16:22
Alka: czyli tak:
h(0)=2*0 −
√0 = ?
h(4)= 6
czyli max będzie 6, min chyba 0, o ile w h(0) nie wyjdzie coś równie interesującego...
16 sty 16:42
Alka: ?
16 sty 17:10
Godzio:
tak
16 sty 17:16
Alka: cud, że to zrobiłam

16 sty 17:20