nierówności
szarpej: OGROMNIE PROSZĘ O POMOC

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych nierówności . Z łatwiejszymi sobie radzę , ale z tymi
dwoma przykładami zmagam się już od jakiegoś czasu i wciąż bezskutecznie .
a) 1/(3x−2−x2)>3/(7x−4−3x2)
b)x/(x2−x−6)−3/(x2+3x+2) ≥ 2/(x+2)
16 sty 12:09
ICSP: Spróbuje to zapisać jakoś normalniej.
| 1 | | 3 | |
| > |
| − Tak to wygląda? |
| −x2 +3x − 2 | | −3x2 + 7x − 4 | |
16 sty 12:11
szarpej: tak , zgadza się
16 sty 12:22
ICSP: −x2 + 3x − x = −(x2 − 3x + 2) = − (x−2)(x−1)
−3x2 + 7x − 4 = −(x−1)(3x−4)
16 sty 12:26
ICSP: | 1 | | 3 | |
| − |
| >0. Sprowadź to do wspólnego gdybyś mógł. |
| −(x−2)(x−1) | | −(x−1)(3x−4) | |
16 sty 12:27
..: | | 3(x−2) | |
| − |
| >0; P nie wiem, chyba |
| | | |
jakoś tak to idzie

pozostaje powymnazać i zrobić z tego równanie wielomianowe..
16 sty 12:31
ICSP: Jak zwykle zapominacie o współczynniku a w postaci iloczynowej.
16 sty 12:33
..: tak jak ICSP

pozapominałem o współczynniku
16 sty 12:33
szarpej: po sprowadzeniu do wspolnego mianownika wyszlo mi :
(1−3)/(−3x3+3x2−8x−8)>0
16 sty 12:37
ICSP: 1−3 to jest 2.
16 sty 12:39
ICSP: Poza tym po co dół wymnażałeś. Teraz znowu będzie trzeba go rozłożyć.
16 sty 12:40
ICSP: | | 4 | |
Jeśli masz odpowiedzi to sprawdz x ∊ (−∞;1) suma ( |
| ; 2) |
| | 3 | |
16 sty 12:50
szarpej: a tak , już wiem z czym sobie nie mogę poradzić , dziękuję za pomoc
16 sty 12:50
szarpej: no właśnie w odpowiedziach jest , ze x∊ (−∞;1) suma ( 4/3, 2)
16 sty 12:54