matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki
Aguś:
kolejny problem z całkami... ∫
e
x
1 + e
2x
i ∫ x
2
e
−2x
nie wiem co zrobić z tym e
2x
16 sty 11:56
Aguś:
ktoś potrafi pomóc
16 sty 13:01
Godzio:
pierwszą całkę zapisz jakoś inaczej bo nie wiadomo co tam jest Druga przez części,
1
x
2
e
−2x
∫x
2
e
−2x
= ∫x
2
(−
e
−2x
)' = −
+ ∫x * e
−2x
=
2
2
x
2
e
−2x
x * e
−2x
1
= −
−
+
∫e
−2x
=
2
2
2
x
2
e
−2x
x * e
−2x
1
1
= −
−
−
e
−2x
= −
e
−2x
(2x
2
+ 2x + 1)
2
2
4
4
16 sty 13:17