rozwiąż równanie...
Monikka3108 prosze o pomoc: 3x
6 − 7x
3 + 2=0
tylko jak bym mogła prosic krok po kroku
16 sty 11:48
ICSP: Twierdzenie o pierwiastkach wymiernych znasz?
16 sty 11:49
ICSP: Albo nie. Zakładasz że t = x3 i wstawiasz do tego równania.
16 sty 11:50
Monikka3108 prosze o pomoc: a moge prosi i całe rozwiązanie
16 sty 11:52
Monikka3108 prosze o pomoc: nie znam takiego twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
16 sty 11:53
jo: Spróbuj sama rozwiązać równanie kwadratowe podstawiając t za x3.
16 sty 11:57
ICSP: Jestem po studniowce. Na pewno nie zrobię poprawnie.
16 sty 11:59
Monikka3108 prosze o pomoc: 3t3 − 7t + 2=0
t(3t2 − 7)+2=0
a dalej co?
16 sty 11:59
jo: Ma być 3t2 − 7t + 2 = 0
16 sty 12:04
Monikka3108 prosze o pomoc: t=x
3
więc w 3x
6 po podstawieniu t mam 3t
2
? jak skoro t=x
3...
16 sty 12:08
ICSP: (x3)2 − ze wzorów to ile to będzie?
16 sty 12:09
Monikka3108 prosze o pomoc: aaaaa
16 sty 12:10
Monikka3108 prosze o pomoc: x2=2
i co dalej?
16 sty 12:13
ICSP: Nie. To t1 i t2 ci wyszło. Teraz wracamy do niewiadomej x i koniec zadania.
16 sty 12:15
Monikka3108 prosze o pomoc: no tak t1 i t2..
16 sty 12:16
Monikka3108 prosze o pomoc: | | 1 | |
chyba jestem troche niemyśląca..  więc |
| 3 i 2 3 i to sa wyniki tak  |
| | 3 | |
16 sty 12:18
ICSP: t = x
3
| 1 | | 3√1 | | 1 | |
| = x3 ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| . Drugie t zrób sama. |
| 3 | | 3√3 | | 3√3 | |
16 sty 12:20
Monikka3108 prosze o pomoc: ok dzięki bardzo
16 sty 12:22
Monikka3108 prosze o pomoc: | | 3√3 | |
po usunieciu wymiernosci bedzie |
| |
| | 3 | |
16 sty 12:29
Monikka3108 prosze o pomoc: *niewymierności
16 sty 12:30
ICSP: | | 3√9 | |
Po usunięciu niewymierności będzie x = |
| |
| | 3 | |
16 sty 12:31
Monikka3108 prosze o pomoc: jeejj......jakim cudem
16 sty 12:32
Monikka3108 prosze o pomoc: aa..juz wiem
16 sty 12:33