nikt nie moze mi tego objaśnić...
Marek: Skąd się bierze wzór na rozwiązanie równania sinx = a

?
(−1)
narcsin + nπ , n∊Z
16 sty 11:24
Trivial: A konkretnie to o co chodzi?
16 sty 11:38
16 sty 11:39
Trivial:
To się bierze z definicji funkcji cyklometrycznych, które zwracają wartość z przedziału
np.
x = π
sinx = 0 / arcsin
x = arcsin(0) = 0? Nie tylko.

x =(−1)
narcsin(0) + nπ
Wynika to z wykresu sinusa. Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniłem.
16 sty 11:46
Trivial: Tzn. arcsin zwraca wartości z tego przedziału...
16 sty 11:49
Marek: ale przy czym tutaj ten −1 ? ile razy przepatrywałem sinusoidę, tyle razy nic nie zauwaźałem...
16 sty 11:56
Marek: rozumiem, że jeżeli 0 < a < 1, to rozwiązaniami równania są x = x
0 + 2kπ, x = (π − x
0) + 2kπ
= −x
0 + (2k + 1)π
i jeżeli −1 < a < 0, to rozw. równ. są x = x
0 + 2kπ, x = −(π + x
0) + 2kπ = −x
0 + (2k −1)π
ale jak to zrobiono ten jeden wzór


16 sty 12:10
16 sty 12:18
Trivial: Dla parzystych wartości n, wykres sinusa trzeba obrócić wokół Ox, żeby zgadzał się z arcusem
sinusem. Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.
16 sty 12:21
Trivial: dla nieparzystych...
16 sty 12:21
Marek:

xD
16 sty 12:23
Marek: wszystko jedno nie zrozumiałem

napewno jestem bardzo tępzm
16 sty 12:29
Marek:
16 sty 12:53
16 sty 16:44
Marek: kto mi pomoże temu przyslę 20 zł, przez paypal

!
16 sty 16:45