pomózcie
agata: wie ktoś jak policzyć taką granicę funkcji
16 sty 11:16
tomq: | | 0 | |
dla x=2 otrzymujemy wyrażenie nieoznaczone |
| , a więc szukamy jakiegoś dłuższego |
| | 0 | |
rozwiązania
| | (x−2)(x2+2x+4) | |
lim x dazy do 2 ^^= |
| =−x2−2x−4=−4−4−4=−12? |
| | 2−x | |
16 sty 11:22
agata: ale co się stało z mianownikiem?
16 sty 11:23
tomq: um^^ zredukował się bo jak zamienisz to mianownik −(x−2)... i z tego dostaje ci −1 po skróceniu
z licznikiem.. z kolei −1 ( to wyrazenie kwadratowe) i potem podstawienie pod x dwójki
16 sty 11:42
agata: ale czy x3−8 to nie bedzie (x2+4)(x−2)
16 sty 11:47
tomq: x3−8 to wzór skróconego mnożenia^^ bo masz dwa wyrażenia podniesione do potęgi 3
16 sty 12:22
agata: ok juz rozumiem. Dzięki
16 sty 12:24