pomoc me
paweł 1010: Układ współrzędny
Opisz regułę, zgodnie z którą zaznaczone są te punkty. Jaką figurę tworzą wszystkie
spełniające tę figurę?
a)
A=(2,4)
B=(2,3)
C=(2,1)
D=(0,-3)
E=(2,-2)
F=(2,-4)
b)
A=(-4,-3)
B=(-3,-3)
C=(-2,-3)
D=(0,-3)
E=(3,3)
F(5,3)
c)
A=(2,4)
B=(1,2)
C=(0)
D=(1,5,-3)
E=(2,-4)
28 sty 20:14
28 sty 21:31
28 sty 22:04
Eta: Paweł!
czy w a) D( 0,- 3) czy D( 2, -3) bo coś mi tu nie pasuje!
28 sty 22:12
paweł 1010: a)
A=(2,4)
B=(2,3)
C=(2,1)
D=(2,0)
E=(2,-2)
F=(2,-4)
b)
A=(-4,-3)
B=(-3,-3)
C=(-2,-3)
D=(0,-3)
E=(3,3)
F(5,3)
c)
A=(2,4)
B=(1,2)
C=(0)
D=(1,5,-3)
E=(2,-4)
TERAZ
28 sty 22:47
Eta: Jeszcze w b) zobacz bo też cos nie tak?
b) E( 3, - 3) F( 5 , - 3) a Ty nie podałes minusów!
I chcesz pomocY?
Sprawdź porzadnie też w c)
każdy znak , bo to ważne !
czekam
28 sty 22:52
paweł 1010: TO JEST UKłAD WSPóRZęDNYCH i są minusy i nie ma to chyba jest dobrze dasz mi swój email
prosze to ci to wyślę w kształcie rysunku. prosze
28 sty 22:56
28 sty 23:03
Eta:
Pwaeł w b) E i F sprawdź bo tam powinien być minus 3
na drugim miejscu!
Nie mam emaila !
28 sty 23:10
paweł 1010: tak bo ja to odczytałem z układu i teraz sprawdziłem i tak minus
b)
A=(-4,-3)
B=(-3,-3)
C=(-2,-3)
D=(0,-3)
E=(3,-3)
F(5,-3)
28 sty 23:15
paweł 1010: wiesz czy nie bo pójdę spać
28 sty 23:27
Eta: Noooooooo

! a skad ja to mam wiedzieć?
Domyśliłam się tylko

więc tak
w a) widzisz że cały czas x = 2 a y --- różne!
czyli to prosta orównaniu
x=2 ( po narysowaniu jej zobaczysz że to prosta równoległa do osi OY
po prawej stronie
przesunieta względem osi OY o dwie jednostki w prawo
b)cały czas y= - 3 czyli to z kolei prosta o równaniu
y= -3 ---- z kolei ta prosta jest cały czas równoległa do osi OX
pod osią OX przesunięta w dół o 3 jednostki!
w c) terz w/g mnie powinienes tak napisac te punkty
sprawdź:
A(2,4) B(1,2) C(0,0) D( 1,5 ; 3) E( -2, -4)
tu z kolei widać,że
y jest dwa razy większy od x
czuyli to równanie y= 2x
wykresem jest prosta przechodzaca przez te punkty
i przez poczatek układu ( taka ukośna odprawej do lewej strony)
dasz radę ja narysowac , bo masz te punkty!
Dobranoc! Powodzenia! i na przyszłośc pisz dokładnie
bo to bardzo ważne!
28 sty 23:36
Eta: Paweł!
Tą reguła to są właśnie równania tych prostych pamiętaj o tym!
28 sty 23:37