Prosta
Dzasta: Wykaz ze prosta l: −2x−1 jest styczna do okręgu (x−3)2 + (y+2)2 = 5
16 sty 07:16
dzasta: tam powinno byc tak (x−3)2 + (y+2)2 = 5
16 sty 07:39
Kapitan Sowa:
Policz liczbę pierwiastków równania: (x−3)2 +(−2x+1)2 = 5
16 sty 14:18
Niuniaa: a dalej?
16 sty 15:26
Święty: równanie prostej jest dobrze napisane?
16 sty 15:38
Niuniaa: taj ok jest napisane y=−2x−1
16 sty 21:58
Święty: Więc w poleceniu zgubiłaś y.
Prosta jest styczna do okręgu wtedy gdy jego promień równa się odległości środka okręgu od
prostej.
Podajesz promień i współrzędne środka, następnie liczysz odległość punktu (środka) od prostej
l.
16 sty 22:21