matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica funkcji
Martyna:
Obliczyć granice: lim(
√
n−5
−
√
n
) Jak obliczyć tę granicę? Proszę o pomoc.
16 sty 00:41
Godzio:
n − 5 − n
lim
n→
∞
(
√
n − 5
−
√
n
) = lim
n→
∞
=
√
n − 5
+
√
n
5
= lim
n→
∞
(−
) → 0
√
n − 5
+
√
n
16 sty 00:44