do bASI PILNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KASIA: I jeszcze odnosnie 1 zadania z asympptotami wystarczy wyliczyc x----> +∞ i x----> -∞
czy
nalezy:
lim:
x→1- = -∞ x→1+= ∞
x→ -1-= -∞ x→ -1+ = ∞ dobrze to rozpisałam moze tez tak byc?
28 sty 20:05
KASIA: jezeli chodzi o asymptoty jeszcze to pionowe x=1 i x= -1 mozna
narysowac na wykresie i oznaczyc obok kazdej z nich + ∞ i - ∞
28 sty 20:05
Basia:
jeśli chodzi tylko o asymptoty to liczenie granic w 1 i -1 nie jest konieczne
jeśli chodzi o przebieg zmienności funkcji jest jak najbardziej konieczne, bo musimy
wiedzieć w jaki sposób wykres funkcji się do tych asymptot zbliża
28 sty 21:29
Basia:
a czy dobrze policzyłaś nie wiem bo już nie pamiętam jaka to była funkcja
28 sty 21:30
Basia:
x→-1- to x2-1 →0 i x2-1>0 to 1/(x2-1) → +∞ to (3x-5)/(x-1) → -8*(+∞) = -∞
itd.
wybacz ale teraz już nie mam czasu
28 sty 21:40