Ciągi na jutro
Julka: zad.
Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego, mając dane:
Sn=456 r=-12 an=15
Wie ktoś jak to rozwiązć? Na jutro na Matematykę mi potrzebne. Pliska
28 sty 18:59
Eta:
Sn = (a1 +an)*n/2 an = a1 +(n-1)*r
podstaw dane do an i wylicz a1
później już tylko do Sn i obliczysz n
28 sty 19:02
Julka: a1 wychodzi mi 3+12n. w odpowiedziach pisze że n=8 a mi nie wychodzi
28 sty 19:05
Eta:
No i tak ma być ! masz obliczone ,że a1= 3+12n
teraz wstaw do Sn
czyli (a1 +an)*n/2= Sn
( 3+12n + 15)*n/2= 456
( 18 +12n)*n= 912
12n2 +18n - 912=0 /6
2n2 +3n - 152=0 Δ= 9 +2216 = 2225 √Δ= 35
n1 = ( -3 +35)/4 = 32/4 = 8 n2 --- wyjdzie ujemne --- czyli odpada
odp; n= 8
28 sty 19:13
Julka: dzięki
28 sty 19:16
Eta: 
zgadza się ? rozumiesz już to ?
28 sty 19:17