Funkcja kwadratowa.
PN: Witam

Mam takie zadanko:
Jaką największą wartość może osiągnąć funkcja f(x)= -2x
2 + 4x - 5 ?(dla jakiego
argumentu?)
Bardzo proszę o wytłumaczenie


28 sty 18:57
Basia:
a wiesz jak wygląda wykres takiej funkcji ?
jak wiesz to napisz
28 sty 19:10
Mickej: wystarczy ze sobie policzysz ekstrema tak zwane p i q
wzory masz w ksiazce napewno to jest przeciez podstawa funkji kwadratowej
28 sty 19:10
PN: wiem jak wygląda
28 sty 19:15
Eta:
to oblicz! xw = - b/2a yw= -Δ/4a
czyli f( -b/2a) ----- to będzie najwieksza wartość f(x)
jak dobrze policzysz f( -b/2a)
to powinno Ci wyjść tyle samo co yw= -Δ/4a
masz dwa różne sposoby! wylicz jak Ci wygodniej!
28 sty 19:20
PN: A jeszcze mam takie małe pytanko

Bo mam funkcję f(x)= x
2 + 4x + c to żeby c obliczyć to trzeba p i q?

i później to p
i q podstawić (tzn. p za wszystkie x, a q za f(x))?
28 sty 19:21
PN: Dziękuję Ci Eta

Dziękuję Wam wszystkim
28 sty 19:22
Eta:
TaaK! ale coś musisz mieć jeszcze podane?
Nie napisałeś(aś) tego
28 sty 19:23
Eta: Miło Nam bardzo!

powodzenia!
28 sty 19:24
PN: Jestem dziewczyną

Chodzi o miejsca zerowe? o.O Bo niby policzyłam Δ, ale miejsca zerowe mi wyszy jakieś
takie:
x
1 = -2 -
√5
x
2 = -2 +
√5
28 sty 19:26
Eta: witam! Koleżankę PN
Do jakiej funkcji napisz ,bo nie wiem!
podaj dokładnie to zad; ... razem rozwiązemy ok? czekam !
28 sty 19:28
Eta:
No cóż ? ... takie tez moga być ! liczba to liczba!
nie zawsze musi byc całkowita!
28 sty 19:29
PN: Punkt (2,7) należy do wykresy funkcji f(x) = x
2 + 4x +c. Wyznacz miejsca zerowe i
najmniejszą wartość tej funkcji.
Takie o zadanko


Dziękuję Ci
28 sty 19:31
Eta:
jeżeli P nalezy do wykresu to
i P(2,7) to x= 2 f(x) =y= 7
podstawiaszdo wzoru
czyli 7= 2
2 +4*2 +c czyli 7= 12+c to c= - 5
więc f(x) = x
2 +4x - 5
x
w = -b/2a czyli x
w= -4/2 = - 2
f( -2) = (-2)
2 +4*(-2) - 5= 4 - 8 -5 = - 9
czyli y
w= - 9 ---- to własnie najmniejsza wartość ,bo ramiona paraboli
skierowane do góry bo a= 1 >0
to[[ drugi sposób

]
możesz też sprawdzić y
w = -Δ/4a ---- powinnaś otrzymać tez - 9
28 sty 19:38
Basia:
to zmienia postać rzeczy
f(2) =7 (punkt należy do wykresu to jego współrzędne spełniają wzór funkcji)
f(2) = 22 +4*2 + c = 4+8+c =12+c
czyli 12+c =7
c =-5
czyli masz: f(x) = x2 +4x -5
no a dalej już jak zwykle
28 sty 19:39
Eta:
drugi
sposób ... tak chciałam napisać

a wyskoczył emotikon
28 sty 19:39
28 sty 19:41
PN: Dziękuję Wam obu!
28 sty 19:42
Eta: To powodzenia!
Koniecznie opanuj wzory podstawowe! to warunek !
28 sty 19:42
Eta:
Cieszymy się bardzo! i jest nam miło,że mogłyśmy Ci pomóc!
28 sty 19:43