Wysokie potęgi
Kasia: Która z poniższych liczb jest największa?
1995 , 5991 , 5991 czy 1995 ?
28 sty 18:38
Mickej: 5991
28 sty 18:40
b.: Np. 19
2=361, więc
199
5 < 361
5 = (19
2)
5 = 19
10 < 19
95
czyli na pewno 199
5 nie jest największa

i dalej podobnie -- porównuj sprowadzając jakoś do takiej samej podstawy lub wykładnika
28 sty 18:42
Kasia: Tylko jak to wykazać ? Chyba trzeba jakoś rozbić, a nie bardzo wiem jak
28 sty 18:43
Mickej: a skąd wiem

?

bo
5
991=w przybliżeniu 625
62
28 sty 18:47
Kasia: Jeszcze ma tam być liczba 1995. Zapomniałam o niej
28 sty 18:47
Kasia: Hehe
28 sty 18:47
b.: już Ci Mickej napisał rozwiązanie
28 sty 19:35