Prosze o pomoc
Domi: Na bokach kwadratu o przekątnej długości 2 zbudowano trójkąty równoboczne położone na
zewnątrz kwadratu. Jakie pole ma otrzymany ośmiokąt?
Ps.Narysowałam ten ośmiokąt i wyszlo mi 14 trójkątów równobocznych,ale niewiem czy
dobrze.
28 sty 15:46
Basia:
dlaczego 14 ?
będziesz miał ten kwadrat i cztery trójkaty o boku a
P = a2 + 4*a2√3/4 = a2 + a2√3 = a2(1+√3)
musisz policzyć a; znasz przekatną kwadratu; a to jego bok
potrafisz ?
28 sty 16:04
Domi: wyszlo mi a= √2
28 sty 16:11
Basia:
dobrze i terasz wystarczy podstawić do wzoru, który Ci wyprowadziałam
a2 tom pole kwadratu
a2√3/4 to pole jednego trójkata równobocznego o boku a
czyli razem jest tak jak wyżej
już rozumiesz ?
28 sty 16:20
Domi: Tylko nierozumiem czemu 4 trójkąty,mnie się kojarzy że ośmiokąt ze znakiem "stop"
28 sty 16:43
Basia:
dobrze Ci się kojarzy ale to nie jedyny ośmiokąt, tamten jest foremny a ten chyba nawet
nie będzie wypukły; zobaczysz jeśli narysujesz te trójkaty naprawdę równoboczne
np.cyrklem; jego wierzchołkami będą wierzchołki trójkatów i wierzchołki kwadratu, to
będzie taka gwiazdka czteroramienna
28 sty 17:08
Domi: chcialabym prosic o pomoc bo niewiem jak dalej po podstawiac
narysowalam sobie ten ośmiokąt
28 sty 17:18
Basia:
wyliczyłaś a
oblicz pole kwadratu Pk=a2
oblicz pole 1 trójkąta równobocznego Pt = a2√3/4
Twoja figura to suma kwadratu i 4 trójkątów czyli
P = Pk+ 4*Pt
28 sty 17:20
Domi: czy pole kwadratu to 2√2
28 sty 17:44
Domi: to bedzie samo 2
28 sty 17:46
Domi: pole kwadratu wynosi 2
pole trójkąta √3
więc pole ośmiokąta wyszlo mi 2+4*√3
28 sty 17:51
Basia:
a dlaczego pole trójkata √3
a2√3/4 = 2√3/4 = √3/2
P = 2 +4*√3/2 = 2 + 2√3 = 2(1+√3)
28 sty 18:40
Domi: w ksiązce mam odpowiedż 2√3 +2 słaba jestem z matematyki
28 sty 19:01
Eta:
To przecież to samo!
bo zobacz u Basi masz 2+2
√3
bardziej "elegancko" Basia Ci to napisała!
Autor odp; tez tak powinienzapisać!
( ale widocznie na "elegancji" mu nie zależało
28 sty 19:05
28 sty 19:09
Domi: dziekuje za wytrwałość ze mną i za pomoc
28 sty 19:38