wyznaczyc asymptoty
KASIA: BArdzo wazne....
wzynaczyc asympototy:
f(x)=3 x-5 / 1-x2 utaj ma wyjsc y=0, x=1 i x=-1
i drugie zadanie: obliczyc pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=(0,5)x y=x+1 x= -1 atutaj ma wyjsc 1/ ln2 - 1/2
bardzo prosze o pomoc.....
28 sty 14:49
Basia:
2.
0 0
P = ∫(1/2)x dx - ∫(x+1)dx =
-1 -1
0 0
(1/2)x / ln(1/2) | - (x2/2 +x) | =
-1 -1
[ (1/2)0 / ln(1/2) - (1/2)-1/ln(1/2)] - [ 02/2 +0 - ( (-1)2/2 -1)] =
(1-2)/ln(1/2) -[- ( 1/2 -1)] = -1 / (ln1 - ln2) - 1/2 = -1 /(-ln2) - 1/2 = 1/ln2 - 1/2
punkty wspólne zobaczysz po naszkicowaniu wykresów funkcji
28 sty 15:07
Basia:
f(x)=(3x-5) / (1-x2)
1-x2 ≠ 0
(1-x)(1+x) ≠0
x≠ -1 i x≠1
w tych punktach funkcja nie jest określona i musi tam mieć asymptoty pionowe
x=-1 i x =1
lim (3x-5)/(1-x2) = lim (3/x - 5/x2) / ( 1/x2 -1) = (0-0)/(0-1) = 0/ (-1) =0
x→+∞ x→+∞
przy x→-∞ jest tak samo czyli funkcjia ma asymptotę poziomą
y=0
28 sty 15:10
Basia:
zasadniczo powinnaś jeszcze sprawdzić czy nie ma asymptot ukośnych
szukamy lim przy x→+∞ i przy x→-∞ z f(x)/x
f(x)/x = (3x-5)/ (x - x3) = (3/x2 - 5/x3) / (1/x2 - 1) → 0
czyli asymptot ukośnych nie będzie
28 sty 15:16
ola: obliczyc pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y=(0,5)x y=x+1 x= -1 .....
musisz obliczyć całkę oznaczoną dla x od -1 do 0
∫[(0,5)2-(x+1)]dx
28 sty 16:46
KASIA: a to zadanie 2 odnosnie pola obszaru ograniczonego krzywymi jest dobrze zrobione

nie
da sie prosciej tego zapsiac

A wykres jak ma wygladac

jak zaznaczyc 1/ ln2 na
wykresie

co mam zaznaczyc na tym wykresie
28 sty 18:56
Basia:
prościej się nie da
wykresy to masz narysować funkcji wyjściowych czyli
y=f(x)= (1/2)x
y=g(x) = x+1
x =-1
zasadniczo punktów wspólnych szuka się rozwiązując równania
tutaj: x =-1
y= f(-1) = (1/2)-1 =2
punkt wspólny f(x) i h(x) A(-1,2)
drugi:
g(-1) = -1+1 =0
punkt wspólny prostych B(-1,0)
trzeci:
(1/2)x = x+1
to nie jest proste, ale łatwo zgadnąć, że x=0 bo (1/2)0 =1
i 0+1 =1 czyli C(0,1)
poszukaj sobie w jakimś podręczniku albo w internecie jak wyglada wykres (1/2)x bo ja Ci
tutaj tego nie narysuję
pozostałe to zwykłe proste
y =x+1 chyba wiesz jak narysować: miejsce zerowe -1, oś OY przecina w p-cie 1
x =-1 prosta równoległa do OY przecinająca OX w -1
jak to naszkicujesz zobaczysz pole jakiego obszaru masz policzyć;
to jest różnica tych dwóch całek każda od -1 do 0
prościej już Ci tego nie potrafię wyjaśnić
28 sty 19:07