pomozcie
PaTuSiA: hej jest tam ktos kto zna sie na funkcjach liniowych
28 sty 14:03
Basia:
ktoś jest; tylko zadania nie widać
28 sty 14:20
Eta:
28 sty 19:49
PaTuSiA:
narysuj wykres funkcji:
y=2x+1
pomocie prosze
28 sty 20:01
Eta:
Patusia!... do której klasy chodzisz? można wiedzieć ?
28 sty 20:11
PaTuSiA:
1 liceum wiem ze tuman jestem
28 sty 20:12
Eta:
Noooo! to jest najprostsze co może być!
Tumanem się nie określaj! Nauczysz się powoli jak tylko będziesz
wierzyć,że można się matematyki jakoś nauczyć !
Wykresem jest linia prosta! ,bo to funkcja liniowa!
Bo poznajemy po tym,że x jest w pierwszej potędze! ok?
przypomnij sobie jak rysowaliście w gimnazjum takie wykresy?
Tabelka była potrzebna ? tak

więc utwórz taka tabelkę!
x I -2 I -1 I 0 I 1 I 2 I
-----------------------------------------------------
y =2x +1 I I I I I I
wpisz teraz w puste miejsca wartości y i podaj mi co maszo kolei
czekam
28 sty 20:20
PaTuSiA:
nie umiem
28 sty 20:28
Eta: No jak nie umiesz? nie wierzę ?

zobacz: masz pierwszy x= -2
podstawiasz do y= 2*(-2) +1 = -4 +1 = -3
czyli mamy pierwszy punkt wykresu ( - 2 , - 3)
podobnie napisz mi krok po kroku dla drugiego x= -1
czekam! ( to sie nauczysz OK? ... śmiało!
jak źle napiszesz! .. to Ci poprawię !
28 sty 20:32
Eta: Ja wciąż czekam!

28 sty 20:34
PaTuSiA:
-1 1 3 5
28 sty 20:38
28 sty 20:45
bb:
Eta wez obczaj tez zadanie ze slupami bo ciekawe sie wydaje.
28 sty 20:51
Eta: No to jak Cię tak zaciekawiło to dawaj obliczenie
28 sty 20:55