Wielomiany
maturzystka: Wielomian W(x) = x3 + bx2 + cx − 4 jest podzielny przez trójmian kwadratowy x2 − x − 2.
Wyznacz współczynniki b, c wielomianu W(x)
√Δ = 3
x2 − x − 2 ⇒ (x+1)(x−2)
i teraz co dalej?:
W(−1) = −1 + b − c − 4 = b − c − 5
W(2) = 8b + 2c − 4 = 8b + 2c − 4
I jak to dokończyć?
14 sty 23:27
14 sty 23:28
maturzystka: dzieki czyli na arkuszu dobrze to a tutaj zamiast 8b powinno być 4b
14 sty 23:31
roman: W(2)=8+4b+2c−4=8b+2c+4

układ równan z dwoma niewiadomymi
14 sty 23:40
Eta:
Witam

podaję drugi sposób rozwiązania:
W(x)= (x
2−x −2)(x −d) = x
3 −dx
2 −x
2 +dx −2x +2d= x
3−(d+1)x
2 +(d−2)x +2d
to: 2d= −4 => d= −2 i b= −(d+1) =>
b= 1 i c= d−2=>
c= −4
spr;
mamy rozkład
W(x)= (x−1)(x +4)(x −2) −−− czyli W(x) jest podzielny przez (x−1)(x+2)
Powodzenia
14 sty 23:47
roman: O, teraz ja dziękuję

mega
15 sty 00:10
Eta:
na zdrowie
15 sty 00:35
Eta:
@
romana 
Dodam,że tym sposobem możemy bez problemu podać trzeci pierwiastek W(x)
15 sty 01:20