matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc granice
kamila:
obliczyć granicę:
2arcsinx
lim
x→0
3x
tylko nie z l'Hospitala.. jakimś innym sposobem pozdrawiam!
14 sty 22:58
Bogdan:
arcsinx = t ⇒ x = sint przy odpowiednich założeniach,
2arcsinx
2t
2t
t
lim
x→0
= lim
t→0
= lim
t→0
= ...
3x
3sint
3sint
t
sinx
Korzystamy z: lim
x→0
= 1
x
14 sty 23:14