jordan: oblicz obietosc graniastoslupa prawidlowego czworokatneho ktorego przeka
jordan: jordan: oblicz obietosc graniastoslupa prawidlowego czworokatneho ktorego przekatna ma dl
6pierwiastek2
a pole calkowite rowna sie 264cm...
14 sty 22:43
Eta:
skoro mamy daną dodtkową informację o polu całkowitym,
to d
p= 6
√2 −−− dł. przekątnej kwadratu w podstawie
d
p= a
√2 = 6
√2 =>
a= 6 cm
P
c= 2a
2 +4a*H
to 2a
2+4a*H= 254
podstaw za a= 6 i wyznacz "H"
i następnie V= P
p*H=.........
Powodzenia
14 sty 22:55
Godzio:
Nie chodziło tu o przekątną graniastosłupa ?
14 sty 22:57
Niunia85: z zadania chyba nie wynika że te 6√2 to przekątna podstawy tylko całego graniastosłupa
14 sty 22:57
jordan: 6√2 to przekontna podstawy
14 sty 23:07
Godzio:
Na przyszłość pisz całą treść,
przekątna a nie
przekontna
14 sty 23:09
Eta:
Gdyby chodziło o przekątną główną, to po co to pole ? ( bez potrzeby)
14 sty 23:10
jordan: w zadaniu jest cała treść
14 sty 23:11
Godzio: "przekątna podstawy" tak powinna brzmieć cała treść
14 sty 23:12
jordan: no tak mam w zadaniu dostalem je od nauczyciela wiec jest dobrze zapisane na pewno
14 sty 23:12
jordan: tak masz racje zjadłem ''podstawy''
14 sty 23:13
Eta:
Godzio....... liczyłam najpierw z przekątną główną, ale P
c wychodzi zupełnie inne
14 sty 23:14
jordan: ale to pierwsze u góry jest dobrze tak
14 sty 23:15
Godzio:

A ja się 20 min chyba męczyłem jak to wyliczyć
14 sty 23:15
Eta:
14 sty 23:16
Eta:
tak, dobrze
14 sty 23:17
jordan: a jak powinno być

plisss pomocy
14 sty 23:17
jordan: to dzieki wielkie

14 sty 23:17
Eta:
jordan i na przyszłość pisz dokładną treść, bo czas nam niepotrzebie zabierasz
14 sty 23:19
Godzio:
oj, to na pewno
14 sty 23:20
jordan: oki sorry za kłopot i dzieki jeszcze raz
14 sty 23:22