funkcja kwadratowa/wielomiany
Oleeeek: witam mam pewien problem otóż...
ax2+bx+c gdy a jest wieksze od zera to interpretacja graficzna funkcji przypomina dół, z
kolei odwrotnie przypomina góre
a w dzialaniu (x+5)(6−x)=0 wyszlo by a=−1
ale w takiej postaci (x+5)(6−x)=0 mozemy to pomnozyc przez −1
−1[(x+5)(6−x)]=0 mnozenie jest przemienne wiec −1*(x+5)(6−x)=0
a zatem wyszlo by (x+5)(x−6) wtedy a byloby dodatnie i funkcja wygladalaby symetrycznie to
jej wczesniejszego wygladu graficznego, nie wiem w takim razie jak ja przedstawic graficznie?
a moze oba przypadki napisac? pomozcie prosze
14 sty 22:40
Noah: jak pomozysz przez −1 to bedzie (x−6)(−x−5)=0
14 sty 23:19