ekstrema funkcji dwoch zmiennych pilne bardzo!!
KASIA: Wyznaczyc ekstrema funkcji
f(x,y)= 4x2 -2xy+6y2
wiem ze ma wyjsc tylko min P=(o,o)
prosze o pomoc pd tego zalezy moje zaliczenie przedmiotu....
28 sty 14:02
KASIA: to jest bardzo pilne
28 sty 14:16
Basia:
liczysz pochodną 1 rzędu po x i pochodną 1 rzędu po y
f'x = 8x - 2y
f'y = -2x + 12y
liczysz pochodne 2 rzędu
f''xx = 8
f''xy = -2
f''yx = -2
f''{yy} = 12
i wyznacznik z f"xx f"xy
f"(yx} f"yy
W = 8*12 - (-2)*(-2) = 96+4 =100 >0 czyli ekstremum istnieje
f'x =0
f'y =0
8x - 2y =0
-2x +12y =0 /*4
8x - 2y =0
-8x + 48y=0
-------------------
46y=0
y=0
8x-0=0
8x=0
x=0
P(0,0)
f"xx(0,0) = 8 > 0 czyli w p-cie P(0,0) masz mimimum lokalne
28 sty 14:17
Basia:
a co o 15 zaliczenie? a wczoraj nie można było? oj studencji, studenci ........
28 sty 14:19
Basia:
W = 96 -4 = 92
ale to niczego nie zmienia bo W>0
28 sty 14:26
Mickej: nic tylko imprezy Też chce być studentem
28 sty 16:30
Eta:
Mickej!..... jak bardzo chcesz?.... to z pewnością będziesz

Powodzenia !... przyszły studenciku
28 sty 16:39