ANITA:
pomocy
Prostokąt o wymiarach 10 cm x 8 cm zwinięto tak, że otrzymano powierzchnię boczną walca. Oblicz jego pbjętość (rozważ dwa przypadki).
14 mar 10:52
Undi:
no to przypadek 1:
h=8 Ob=10 (obwód podstawy)
Ob=2 π r -> r= Ob / 2 π
r= 5 π
V= 1/3 π r2
V= 1/3 π (5/ π)2
analogicznie drugi przypadek
14 mar 14:01
Undi:
zle... policzylem objętośc jak dla stożka ;p
powinno być:
V= π r
2 h
V= π (5/ π)
2 * 8
No i dla drugiego przypadku te same zależności, tylko, że zamieniasz obwód z wysokością
14 mar 14:04