Oblicz metoda podstawianai ,przeciwnych wspolczynnikow
djpito: witam, prosilbym o mała pomoc w zadaniach.
1.Rozwiaz uklad rownan metoda podstawiania
2Przeciwnych wspolczynnikow
| ⎧ | 1,5x − 2,5y =1 | |
| ⎩ | −6x + 10y = 3 |
|
14 sty 22:31
14 sty 22:33
14 sty 22:34
14 sty 22:34
Mateusz:
Eta szybsza
14 sty 22:35
Eta:
14 sty 22:35
djpito: dzieki za szybką odp ale tu sa przyklady, a czy moglby ktos to rozwiazac

bo ja jestem ciemny
z matmy
14 sty 22:38
Mateusz: no przykłady + rozwiązania klikasz w
>> zapoznaj się z tymi metodami dokładnie i spróbuj
na początek sam rozwiązać wpisz na forum rozwiązania i sprawdzimy czy dobrze a ty przy okazji
będziesz oświecony z matmy

to będzie z pożytkiem dla ciebie.
14 sty 22:40
djpito: ok fajnie tylko ze bede sie z tym meczyl pol nocy a potrzebuje to na jutro na zaliczenie.
14 sty 22:43
djpito: czy 1 zadanie bedzie mialo takie rozwiazanie
| ⎧ | 2x + y = −7 | |
| ⎩ | x + 3y = 4 | }
|
| ⎧ | 2(4 − 3y) + y = −7 | |
| ⎩ | x = 4 − 3y |
|
2(4 − 3y) + y = −7
8 − 6y + y = −7
y = −7
y = −7
x = 4 − (−21)
x = 25
y = −7
czy dobrze rozwiązałem
15 sty 12:07
Trivial:
Masz:
8 − 6y + y = −7
y = −7
Powinno być:
8 − 6y + y = −7
−5y = −7 −8
−5y = −15
y = 3
15 sty 12:13
djpito: aha dzieki,faktycznie.
a czy moglby mi ktos pomoc w tym przykladzie
| ⎧ | 1,5x − 2,5y = 1 | |
| ⎩ | −6x +10y = 3 |
|
metoda przeciwnych wspolczynnikow.. bo mi wychodza jakies glupoty.
podam jak robilem,,,
| ⎧ | 1,5x − 2,5y = 1/*(−6) | |
| ⎩ | −6x + 10y = 3 *(1,5) |
|
| ⎧ | −9x + 15y = 6 | |
| ⎩ | 9x − 15y = 4,5 |
|
no i teraz nie wiem, bo y =0

co zle zrobilem>
15 sty 12:51
Trivial:
Drugi układ równań jest sprzeczny, tj. nie ma rozwiązań.
15 sty 12:54
djpito: czyli dobrze jest rozwiazane
15 sty 12:56