matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Marta:
Oblicz: [ log
1
2
(2x−1)]
2
=25
14 sty 22:27
Godzio:
1
D = (
,
∞
)
2
log
1/2
(2x − 1) = 5 lub log
1/2
(2x − 1) = −5 Z definicji (zrobię tylko dla 5, ty spróbujesz dla −5 sama)
1
(
)
5
= 2x − 1
2
1
+ 1 = 2x
32
33
= 2x
32
33
x =
64
14 sty 22:30
ICSP:
1
1
33
33
(
)
5
= 2x − 1 ⇔
= 2x − 1⇔ 2x =
⇔ x =
2
32
32
62
14 sty 22:31
Marta:
Dziękuje
myślałam, że to jest trudniejsze
14 sty 22:32