Praca kontrolna różne zadania
Kamila: Witam mam do zrobienia pracę kontrolną i bardzo bym potrzebowała waszej pomocy. Nie piszę z
lenistwa lecz z niewiedzy.
1. Wykonaj działania i przeprowadź redukcję wyrazów podobnych:
−(x+2y)2− 2(x−2y)2+(x−2y)(x+2y)
2. Wyznacz różnicę wielomianów W(x) i U(x) jeśli:
W(x)= 2x3−4x2−3x, U(x)=−3x3−4x2+2x
3. Rozłóż na czynniki:
a) x2−49
b)x2+2x−35
c)5x3−3x2−20x−12
4. Wyznacz wyraz pierwszy i różnicę ciągu arytmetycznego (an) wiedząc że a3=7, a6=16
5. Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny wiedząc że suma tych liczb wynosi 26 a ich
iloczyn 216.
14 sty 22:03
marta: w pierwszym wzory skroconego mnozenia
−[x2+2*2y*x+(2y)2]
w drugim nawiasie korzystamy z tego wzoru (a−b)2=a2−2ab+b2
a te dwa nawiasy na koncu z tego
(a+b)(a−b)=a2−b2
14 sty 22:07
Kamila: Bardzo dziękuję
14 sty 22:08
ICSP: 2.Różnica czyli odejmowanie:
w(x) − U(x) = 2x3 − 4x2 − 3x −(−3x3 − 4x2 + 2x)
14 sty 22:10
ICSP: 3.a)wzór skrócnego mnożenia
b)delta a poźniej pierwiastki
c)sprowadzasz do wspólnego czynnika który później wyciągasz przed nawias.
14 sty 22:11
ICSP: Jak zrobisz te zadania to pomogę w następnych.
14 sty 22:12
zakochana w matmie: zad.2. przepisujesz
W(x)−U(x) = 2x3 − 4x2 − 3x −(−3x3−4x2 + 2x)
opuszczam nawias (mnoże kazdy wyraz z nawiasu przez − ktory jest przed nawiasem więc
W(x) − U(x) = 2x3 − 4x2 − 3x+3x3+4x2 − 2x)
dalej powinnaś sama wyliczyc. czyli wyrazu o tych samuch potegach dodajemy badz odejmjemy w
zaleznosci jaki jest znak
14 sty 22:13
marta: 3 a) znowu trzeba skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia tego co napisalam ostani bo przeciez
x2−49=x2−72
b) trzeba policzyc delte i miejsca zerowe i przedtsawic ta funkcje w postaci iloczynowej
c) 5x3−3x2−20x−12=5x3−20x−3x2−12=5x(x2−4)−3(x3−4)=(x2−4)(5x−3)=(x−2)(x+2)(5x−3)
14 sty 22:15
marta: 3 a) znowu trzeba skorzystac ze wzoru skroconego mnozenia tego co napisalam ostani bo przeciez
x2−49=x2−72
b) trzeba policzyc delte i miejsca zerowe i przedtsawic ta funkcje w postaci iloczynowej
c) 5x3−3x2−20x−12=5x3−20x−3x2−12=5x(x2−4)−3(x3−4)=(x2−4)(5x−3)=(x−2)(x+2)(5x−3)
14 sty 22:15
marta: 5.
trzy liczy x, y, z
ich suma to 26 wiec x+y+z=26
iloczyn to 216 xyz=216
i korzystamy jeszcze z tego ze jest to ciag geometryczny czyli y2=xz
no i trzeba taki uklad rozwiazac
14 sty 22:18
marta: 4. korzystamy z wzoru na ogolny wyraz ciagu arytmetycznego czyli an=a1+(n−1)r
my mamy w zadaniu podane a3=7 oraz a6=16
a3=a1+2r
a6=a1+5r
mamy uklad rownan z ktorego wyliczymy a1 i r
14 sty 22:20
Kamila: świetnie bardzo wam wszystkim dziękuję za pomoc. Jestem wam bardzo wdzięczna teraz ze spokojem
wszystko sobie obliczę i po podstawiam. Jeszcze raz dziękuję.
14 sty 22:24
Paula: Witam. Mam do napisania prace kontrolna z matematyki...moge liczyc na pomoc?
rozwiaz uklad rownan: a) {3x−2y+1=0
2x−3y=−4
25 paź 22:23
anna: liczbsa log36 6+log8 2 jest równa ?
23 lis 17:17
23 lis 17:22