Marta: Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x)=log4(x−k)+3, gdzie k jest parametrem.
Dziedziną funkcji f jest przedział (2,+∞). Podaj wartość parametru k, a następnie:
a) oblicz wartość funkcji f dla argumentu18
b)oblicz argument, dla którego wartość funkcji f wynosi 3,5
c) określ, dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości dodatnie
14 sty 21:49
Bogdan:
f(x) = log
4(x − k) + 3
Założenie: x − k > 0 ⇒ x > k, D
f: x ∊ (k, +
∞) i D
f: x ∊ (2, +
∞) ⇒ k = 2.
f(x) = log
4(x − 2) + 3
a) f(18) = ...
| | 1 | |
b) log4(x − 2) + 3 = 3,5 ⇒ log4(x − 2) = |
| ⇒ .... |
| | 2 | |
c) log
4(x − 2) + 3 > 0 ⇒ log
4(x − 2) > − 3 ⇒ log
4(x − 2) > log
44
−3 ⇒ ....
14 sty 23:02
Marta: skąd się wzięło 2 w Df
15 sty 13:14
Ana: z treści zadania
22 paź 21:37