ad
karoljan: Wyznacz te wartości parametru m, dla którego miejsce zerowe
funkcji f(x)= 2x−|,+2| jest liczbą mniejszą od 4
f(x)=2x−|,+2|
f(x)=0<=> 2x−|m+2|=0<=>x=−|m+2|2
−|m+2|2<4
−|m+2|<8 Wychodzi mi źle, gdzieś po drodze ten minus powinien chyba zniknąć. Co robię źle ?
Czy ten zapis jest poprawny ? f(x)=0<=> 2x−|m+2|=0<=>x=−|m+2|2
14 sty 21:17
7744728: jaki powinien być wynik?
14 sty 21:28
karoljan: x należy (−10;6)
14 sty 21:29
7744728: kurde mi wychodzi 10 na plusie
14 sty 21:38
7744728: (od −niesk. do −6> i <10 do +niesk)
14 sty 21:40
7744728: (od −niesk. do 6> i <10 do +niesk)
14 sty 21:40
Eta:
Czy tak ma wyglądać ta funkcja?
f(x) = 2x −| m +2|
| | |m+2| | |
f(x)=0 <=> 2x −|m+2|=0 <=> x= |
|
|
| | 2 | |
x <4 <=> Im+2| <8
m+2 <8 i m+2 > −8
m < 6 i m > −10
Odp:
m€(−10, 6)
14 sty 21:49
karoljan: x należy (−10;6) wynik jest napewno dobry
14 sty 21:50
karoljan: tak, nie widzialem twojej wiadomości.
14 sty 21:50
karoljan: ale przy wyznaczaniu x, gdzie podział się minus ?
14 sty 21:51
Eta:
2x − |m+2|=0
otrzymujesz: 2x=
+ |m+2|
14 sty 21:54
7744728: 0=2x −|m+2|
|m+2|=2x tak on to zrobił
my nie wstawiliśmy minusa przed x przed przerzuceniem i była buba
14 sty 21:55
Eta:
14 sty 21:56
karoljan: możecie mi jeszcze wyjaśnić, jak robić niektóre przykłady? np.
wyznacz te wartości parametru m, dla ktorych funkcja liniowa o wzorze:
f(x)=(m−2)2x+6 jest parzysta
f(x) −(m2+1x+12m+3 jest malejąca i nieparzysta.
Chcialbym,żebyście je krok po kroku rozwiązali, ale nie ukrywam, że gubie się w kwadratach.
Jeżeli mam wzór skróconego mnożenia x2 − b2 wiem jak zrobić, ale co jeśli jest to tak
zapisane jak w tych przykładach ?
14 sty 22:03
14 sty 22:10
14 sty 22:12
karoljan: Z tym, że my jeszcze nie mieliśmy równań kwadratowych.
14 sty 22:46