Fizyka - Dynamika
Uczen: Mam do zrobienia kilka zadań z fizyki, dokładniej dynamiki. Potrzebuje żeby ktoś mnie
naprowadzić. Nie chce obliczeń tylko wzory.
Oto treść zadań wraz z odpowiedziami. Bardzo proszę o pomoc, bo będę mieć to na sprawdzianie.
1. Na ciało o masie 3 kg działaj dwie siły poziome. Jedna z nich ma wartość 9 N i jest
skierowana na wschód, a druga ma wartość 8 N i działa pod kątem 620 ma północ od
kierunku zachodniego. Wyznacz wartość przyspieszenia tego działa.
Odp: 2.9 m/s2
2. Pewna cząstka ma ciężar 22 N w miejscu, gdzie g = 9,8 m/s2. Wyznacz jej: a) ciężar, b)
masę w miejscu, gdzie g = 9,9 m/s2 oraz jej: c) ciężar, d) masę w przestrzeni kosmicznej,
gdzie g = 0.
Odp. a) 11 N, b) 2.2 kg, c) 0, d) 2.2 kg
14 sty 21:13
Uczen: Bardzo proszę.
14 sty 21:27
Trivial:
Pogrubiona czcionka oznacza wektory.
1. Zapisujemy równanie wektorowo:
∑
F:
F1 +
F2 = m
a (druga zasada dynamiki Newtona)
Rozkładamy teraz wektory na składowe w układzie i przepisujemy to równanie dla każdej osi.
Pamiętamy, w którą stronę rośnie x, w którą stronę rośnie y (rosną tam, gdzie wskazują
strzałki osi). Jeżeli siła jest w przeciwnym kierunku przepisujemy z minusem.
∑F
x: F
1 − F
2x = ma
x
∑F
y: 0 + F
2y = ma
y
Zauważamy teraz, że:
F
2x = F
2cosα, F
2y = F
2sinα
Wstawiamy.
| | F1 − F2cosα | |
F1 − F2cosα = max → ax = |
| |
| | m | |
| | F2sinα | |
F2sinα = may → ay = |
| |
| | m | |
a =
√ax2 + ay2 = ...
14 sty 21:36
Trivial: W zależności od tego czy przyspieszenie wyjdzie z minusem czy bez, jesteśmy w stanie określić,
czy ciało przyspiesza w kierunku osi lub w przeciwną.
14 sty 21:40
Uczen: Wielki jesteś! Dzięki serdeczne!
14 sty 21:41
Trivial: Napisz czy działa.
14 sty 21:45
Trivial:
Co do drugiego to wystarczy zapamiętać, że:
W = mg
Gdzie:
W − ciężar (siła ciężkości)
m − masa
g − przyspieszenie ziemskie.
Prawdopodobnie sobie dalej poradzisz.
14 sty 21:50
Uczen: Pięknie w pierwszym wychodzi. Zaraz drugie zrobię. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Co prawda mam
jeszcze kilka tych zadań, ale już Cię chyba nie będę męczyć. Może jakoś dam radę.
14 sty 21:56
Trivial: Napisz, mogę ci coś podpowiedzieć.
14 sty 21:58
Uczen: 3. Doświadczalne sanie rakietowe mogą być jednostajnie przyspieszone do prędkości 1600
km/h w ciągu 1.8 s. Jaka siła wypadkowa jest do tego potrzebna, jeżeli masa sań wynosi
500 kg.
Odp. 1.2* 104 N
4. Dwa klocki o ciężarach 3.6 N i 7.2 N są połączone sprężyną o znikomo maªej masie i
ześlizgują się w dół, po równi o nachyleniu 300. Współczynnik tarcia kinetycznego między
lżejszym klockiem a powierzchnią równi wynosi 0.1, a między cięższym klockiem a równią
wynosi 0.2. Wyznacz: a) wartość przyspieszenia klocków, b) naprężenie sprężyny przy
założeniu, że lżejszy klocek zjeżdża jako pierwszy. c) Opisz ruch klocków, gdy jako
pierwszy zjeżdża klocek cięższy.
Odp. a) 3.5 m/s2, b) 0.21 N, c) klocki poruszają się osobno
14 sty 22:06
Trivial: Uwielbiam te obiekty o znikomo małej masie.

Zaraz coś ci podpowiem.
14 sty 22:07
Uczen: Tam jest 30 stopni

Mała literówka. Bardzo się cieszę, że są jeszcze tacy, których to cieszy.
14 sty 22:09
Trivial:
3. F
wypadkowa = ma
Trzeba pamiętać o ujednoliceniu jednostek, albo przetwarzaniu ich w pamięci.
14 sty 22:14
Uczen: Odnośnie 3.
1600:3.6= 444.44 m/s
U {444.44}{1.8}=246.9135 m/s2
246.9135*500kg=123456,7901 ≈ 1.2*105
Tak?
14 sty 22:24
Trivial:

Masz rysunek. Teraz rozpisz tak jak zrobiłem w zadaniu 1.

Przyjąłem że klocek lżejszy jest
pierwszy.
14 sty 22:30
Uczen: Czyli przyśpieszenie będzie identyczne jak w 1? Tzn. ax i ay a następnie wszystko pod
pierwiastek?
14 sty 22:35
Trivial:
3. Tak.
14 sty 22:39
Trivial:
Musisz: Rozłożyć
W1 na składowe, tak samo z
W2. Potem sumy sił w kierunku x dla
każdego ciała = ma
x. Zapomniałem zaznaczyć na rysunku siły reakcji podłoża. Będzie ona
dokładnie taka sama jak odpowiednio W
1y, W
2y.
14 sty 22:41
Trivial: Oczywiście z przeciwnym zwrotem, ale tego chyba nie muszę dodawać.
14 sty 22:42
Trivial: Spróbuj zapisać, sprawdzę.
14 sty 22:42
Uczen: Dziękuję bardzo!
14 sty 22:43