Prawdopodobieńśtwi
Antek: | |
Jak by to rozrysować to będzie ? |
| |
1234
1243
1342
1432
3412
4312
Czy o coś innego w tym chodzi ?
14 sty 20:53
ICSP: Ze zbioru 4 elementowego wybierasz dwie pary>
Turniej szachowy jest tu dobrym przykładem. Mamy 4 graczy : gracz 1 gracz 2 itd.
Każdy musi rozegrać partie z każdym dlatego gracz pierwszy rozegra partie z trzema graczami
1−2
1−3
1−4
Gracz drugi rozegra partie też z 3 z tym że z pierwszym już grał. Dlatego zostały mu już tylko
dwie partie
2−3
2−4
Gracz 3 rozegra już tylko z 4
3−4
Gracz 4 rozegrał już z wszystkimi. Więc ostateczne partie to:
1−2
1−3
1−4
2−3
2−4
3−4
14 sty 20:57
ICSP: NIe dwie pary tylko pary.
14 sty 20:57
Trivial:
Jest to liczba możliwych do utworzenia podzbiorów dwuelementowych zbioru czteroelementowego,
np.:
Zbiór: {1, 2, 3, 4}
Możemy utworzyć następujące podzbiory dwuelementowe:
{1, 2}, {2, 3}, {3, 4}
{1, 3}, {1, 4}, {2, 4}

Mam nadzieję, że rozjaśniłem.
14 sty 20:58
Trivial: Dodam jeszcze, że w zbiorach kolejność nie ma znaczenia, czyli np.:
{1, 2} = {2, 1}
14 sty 21:00
Antek: Rozumie dzięki a np jak by było zadanie na ile sposobów 5 osób może usiąść na 6 miejsc w kinie?
14 sty 21:06
Antek: jednak nie

A ten symbol w ogóle przydał by się w tym zadaniu?
14 sty 21:08
Trivial:
Raczej nie?
14 sty 21:09
ICSP: Ilość sposobów... Pierwsza osoba może zająć jedno z 6 miejsc. Druga jedno z 5 bo inna już
zajęła miejsce kolejna już tylko 4 bo dwa już są zajęte.
14 sty 21:10
14 sty 21:11
Antek: no z zasady mnożenia to proste ale czy tym symbolem jakoś można

? Chce sięgo nauczyć
wykorzystywać w zadaniach
14 sty 21:11
Trivial:
Ten symbol raczej nie w takich zadaniach.
14 sty 21:12
Antek: A podasz mi jakiś przykłąd zadania bez odpowiedzi i ja postaram się zrobić ? Czy nie bardzo

?
14 sty 21:14
Trivial:
Zrób takie:
Ile jest możliwości wylosowania co najmniej 8 kierów z talii kart. (Wszystkich kart jest 52,
kierów jest 13).
14 sty 21:15
Trivial: Losujemy 10 kart. Zapomniałem dodać.
14 sty 21:15
Antek: Kurde czemu takie trudne na początek

Możemy to zadanie zrobić razem krok po kroku?
14 sty 21:32
Trivial:
To dam prostsze w takim razie.

Losujemy 10 kart z pełnej talii. Ile jest możliwości?
14 sty 21:37
14 sty 21:42
Trivial:
Miało być z symbolem. To taka wskazówka.
14 sty 21:43
Trivial:
Poprawna odpowiedź to:
14 sty 21:44
Trivial:
Ile możemy utworzyć dziesięcioelementowych zbiorów zbioru pięćdziesięciodwuelementowego?

Właśnie tyle.
14 sty 21:45
Antek: no masz racje kurde przecież wylosowanie 123.. to to samo co 321...
14 sty 21:45
Antek: Zadasz jeszcze jedno czy raczej nie bardzo

?
14 sty 21:46
Trivial:
No dobra. Zwiększamy poziom trudności.

Ile jest możliwości wylosowania 10 kierów z talii kart?
14 sty 21:47
Antek: Za szybko poziom zwiększasz

Nie wiem czy dobrze
14 sty 21:50
Trivial:
Dla jasności dodam, że chodziło mi o wylosowanie 10 kierów, gdy losujemy 10 kart (czyli
wszystkie mają być kierami). Kierów w talii jest 13. Trzeba wylosować 10 z tych 13 i 0 z
pozostałych (pozostałych jest 52 − 13 = 39).
Warto zapamiętać, że dla dowolnego n ∊ N
1 zachodzi taka prawidłowość:
Czyli to co wyżej możemy zapisać jako:
Jak masz wątpliwości to pytaj.
14 sty 21:54
Antek: aa chyba już kumam dzięki możesz jechać dalej

? Będę ci wdzięczny
14 sty 21:56
Trivial:
No to teraz losujemy 10 kart. Ile jest możliwości wylosowania dokładnie 8 kierów?
14 sty 21:57
14 sty 22:01
14 sty 22:01
Trivial:
Losujemy 8 kierów z 13 i 2 inne karty z pozostałych (39)
14 sty 22:02
Trivial: skąd to zagadkowe 44?
14 sty 22:03
Antek: aaa dokładnie 8 kierów to
14 sty 22:03
Antek: kumam

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
14 sty 22:03
Antek: Jedziesz bracie dalej zmotywowałeś mnie
14 sty 22:04
Trivial:
To teraz: Ile jest możliwości wylosowania w 10 kartach dokładnie 7 pików i 3 trefli?
14 sty 22:05
Antek: | | | | | |
* | * | = ?  |
| | | |
14 sty 22:07
Trivial:
Tak. To ostatnie to oczywiście 1 i nie musowo tego pisać, ale w tym wypadku pozostałe karty to
nie 39 tylko 52 − 13 − 13 = 26.

Jeśli mamy losować 0 czegokolwiek to się raczej tego nie
pisze, bo to jest 1.
14 sty 22:09
Antek: no faktycznie bo mają być dokładnie

Jeszcze pare zadanek prosze
14 sty 22:10
Trivial:
No to następne:
Ile jest możliwości wylosowania w 10 kartach 1 pika, 2 kierów, 3 kar i 4 trefli?
14 sty 22:10
Antek: | | | | | | | |
* | * | * | a gdyby było 1 pik 2 kierów i 3 kar to |
| | | | |
14 sty 22:15
Trivial: A czemu 11?

Przecież 52 − 3*13 = 13
14 sty 22:15
Antek: no 13

Poprosze dalej
14 sty 22:17
Trivial:
Teraz jesteś gotowy na zadanie pierwsze:
Ile jest możliwości wylosowania w 10 kartach
co najmniej 8 kierów?
Wskazówka: możemy wylosować zarówno 8, 9 lub 10 kierów.
14 sty 22:18
Antek: | | | |
* | ?  |
| | |
14 sty 22:20
Trivial: Nie?
14 sty 22:21
Trivial: Zobacz na wskazówkę.
14 sty 22:21
Antek: | | | |
ja to rozumie tak w 8 kierów możemy wylosować na | więc zostaje nam 44 karty w których |
| | |
| | | |
jest jeszce 5 kierów więc więc pozostałe karty | |
| | |
14 sty 22:23
Trivial: Możemy wylosować 8 kierów i 2 z pozostałych, 9 kierów i jedną z pozostałych 10 kierów i 0 z
pozostałych.
14 sty 22:25
Trivial: Pozostałe to 39, a nie zagadkowe 44.
14 sty 22:25
patiqq: Sorry że się wtrącam..... To są z matmy zadania
14 sty 22:26
Antek: 44 mi wyszło 52 − 8 kierów
14 sty 22:27
Antek: Niestety z matmy l
14 sty 22:27
patiqq: mam nadzieje że poziom rozszerzony'
14 sty 22:28
Antek: heh to podstawa jest
14 sty 22:29
Antek: też tego do końca nie ogarniam Trivial mi dużo pomaga
14 sty 22:29
patiqq: nie no to już po mnie:
14 sty 22:30
patiqq: szczerze to ja go wogóle nie rozumiem
14 sty 22:30
Antek: dobrze tłumaczy ja to nie rozumiem mojej nauczycielki z maty
14 sty 22:31
Trivial:
Antek. Dzielisz karty na dwa zbiory: 13 kierów i 39 pozostałych. Nie ma żadnych kierów w
pozostałych.
14 sty 22:31
Antek: Właśnie mi się wydawało że tak się robi tylko w przypadku jak mamy wylosować dokładnie ileś
kart bo w pozostałych nie może się znaleść przecież zaden inny kier. Hmm muszę to jeszcze raz
sobie przeanalizować
14 sty 22:34
Antek: | | | | | | | | | | | | | |
czyli Trivial odpowiedz to | * | + | * | + | * | = ? |
| | | | | | | |
14 sty 22:38
Trivial: Tak!
14 sty 22:41
Antek: masz jeszcze czas czy już nie bardzo jak tak to zadał bys coś jeszcze za jakieś 5 min

?
14 sty 22:42
Trivial:
Bęben maszyny losującej jest pusty, następuje zwolnienie blokady. Rozpoczynamy losowanie 6
liczb. Wszystkich liczb jest od 1 do 40. Ile jest możliwości wylosowania 5 liczb parzystych i
dowolnej ostatniej?
14 sty 22:46
14 sty 22:50
Trivial:
14 sty 22:50
Trivial: Jak widać kombinatoryka jest prosta.
14 sty 22:51
Antek: jestes the best mistrzu
14 sty 22:51
Trivial:
14 sty 22:51
Antek: Dzięki tobie opanowałem to dziadostwo jak symbol newtona nikt mi nie potrafił tego wytłumaczyć.
Przynajmniej narazie się wydaje proste. Daj jeszce pare zadań na potwierdzenie czy faktycznie
14 sty 22:52
Trivial: Wszystkie zadania są raczej analogiczne.
14 sty 22:52
Antek: albo jakiś inny przypadek gdzie sotujemy np wariacje bo z tym też problem
14 sty 22:53
Antek: a np właśnie jak wchodzi w gre prawdopodobieństo symbol newtona ma pewnie zastosowanie prawda ?
14 sty 22:53
Trivial: Prawdopodobieństwo to taka kombinatoryka z ułamkami.
14 sty 22:54
Antek: To daj jakieś jeszcze z wariacjami pls. Kurde ale bym ci brona postawił
14 sty 22:55
Trivial:
Ogólnie jest taki wzór:
Oznacza on tyle:
Policz wszystkie możliwości sprzyjające zdarzeniu. (A)
Policz wszystkie możliwości. (Ω)
Podziel.
14 sty 22:55
Trivial:
Hmm z wariacjami... To musiałbym chwilę pomyśleć.
14 sty 22:56
Antek: to zadaj coś
14 sty 22:56
Antek: to prawdopodobieństo wariacje sobie odpuścimy
14 sty 22:56
Trivial:
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie 8 kierów w 10 kartach?
14 sty 22:57
14 sty 22:59
Trivial: Tak.
14 sty 23:00
14 sty 23:00
Antek: chyba się pośpieszyłem
14 sty 23:00
Trivial: Tak, właśnie
14 sty 23:00
Trivial: | | | |
Nie, powinno być na górze | |
| | |
14 sty 23:01
Trivial: To ja się pospieszyłem
14 sty 23:01
Antek: aa nie ok wiem o co choddzi te 2 ostatnie się nie liczą ma być 8 i koniec tak

?
14 sty 23:01
Antek: ok dzięki
14 sty 23:01
Antek: mętlik sobie troche zrobiłem ale przy następnym zsadaniu chyba się rozwieje
14 sty 23:02
Trivial:
Pospieszyłem się z tym 'tak'.
14 sty 23:02
Antek: no racja losujemy 10 kart a nie 8
14 sty 23:03
Trivial: Z czego zadanie chcesz?
14 sty 23:03
Trivial: Miałeś dobrze po pierwszej poprawce
14 sty 23:04
Antek: Z prawdopodobieństa i + to mam jeszce pytanie czy symbol newtona zawsze może zastąpić drzewko ?
14 sty 23:04
Trivial:
Można drzewkiem, byleby było dobrze.

To może takie zadanie. Są trzy wagony i 6 osób. Ile jest możliwości rozmieszczenia tych osób w
trzech wagonach? Jakie jest prawdopodobieństwo, że osoby rozłożą się równo?
14 sty 23:09
Antek: No tego to nie jestem pewien
14 sty 23:15
Trivial:
1. Pierwsza osoba ma 3 wagony do wyboru. Druga osoba ma 3 wagony do wyboru. ... Osób jest 6,
czyli: |Ω| = 3
6.
2. Sprawdzamy ile zbiorów dwuosobowych można utworzyć ze zbioru 6 osób. Jest to:
| |
. W pierwszym modelu probabilistycznym kolejność miała znaczenie, w tym nie ma, a więc |
| |
musimy te zbiory permutować, czyli:
Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo.
14 sty 23:21
Antek: Nie źle to jest zrobiłem to innym sposobem ale chciałbym się nauczyć tym symbolem
14 sty 23:22
Antek: aa czyli w 2 wagonach nikogo nie musi być ?
14 sty 23:23
Trivial: Tak.
14 sty 23:24
Trivial: Wiesz o co chodzi z tym permutowaniem i dlaczego było to tutaj potrzebne?
14 sty 23:29
Antek: pytanie mam tylko jeżeli chodzi o Ω= dlaczego wybrałeś 36 po tym co napisałeś pierwsza osoba
ma 3 wagony do wyboru to wiem. Ale czemu w taki sposób wnioskowałeś? Czy można jakoś inaczej
każdy wagon 6 osób ?
14 sty 23:29
Trivial:
Reguła mnożenia, albo wariacje z powtórzeniami.
możliwe wybory: 3*3*3*3*3*3 = 36.
osoba: 1 2 3 4 5 6
14 sty 23:33
Antek: Ok i jeszcze pytanie z tą permutacja
14 sty 23:35
Antek: nie wiem czemu trzeba to permutować mi wyszło
A= {(12),(13),(14),(15),(16)
,(23),(24),(25),(26)
,(34),(35),(36)
,(45),(46)
,(56) }
14 sty 23:43
Trivial:
Jeżeli rozpatrujesz każdą osobę z osobna, to znaczy, że kolejność wyboru miała znaczenie. Przy
kombinacjach na zbiorach (symbol Newtona) kolejność nie ma znaczenia. Jako, że w każdym
wagonie jest po dwie osoby, każdy z tych wagonów trzeba permutować. Czyli mam źle, bo
permutowałem tylko jeden.

Zamiast 2! powinno być tam (2!)
3. Sorry, ale dawno nie miałem
prawdopodobieństwa.

Teraz powinno już być dobrze.
14 sty 23:44
patiqq: I jak ci antek idzie? już wszystko zrozumiałeś?
14 sty 23:45
Antek: wiem że w każdym wagonie 2 osoby sa np. W pierwszym jest Tadek i Marysia to czy Marysia i Tadek
to co innego?
14 sty 23:46
Antek: nie rozumie dlaczego trzeba te osoby permutowaĆ
14 sty 23:47
Trivial: Tak, właśnie dlatego. Kolejność osób miała znaczenie.
14 sty 23:48
Trivial: Spróbuję zrobić bez tego, zobaczymy czy wyjdzie to samo.
14 sty 23:48
Antek: ok
14 sty 23:50
Trivial:
Jeszcze jest taka opcja, że wszystko mi się pomyliło i wtedy trzeba będzie wymyślać teorię od
nowa.
14 sty 23:51
Eta:
14 sty 23:53
Antek: Eta podgląda kurde Trivial dam ci zadanie jedno zrób je ok i powiedz czy ja też je powinienem
zrobić

Z urny, w której jest 15 losów, w tym 5 wygrywających, wyciągamy 3 losy. Na ile sposobów można
wylosować dokładnie 1 los wygrywający?
14 sty 23:56
patiqq: nie tylko eta
14 sty 23:56
Trivial:
To zadanie na symbol.
14 sty 23:58
Trivial: A co do tamtego zadania, nie wiem jak rozwiązać to inaczej i nie wiem czy dobrze.
14 sty 23:58
Eta:
Dawaj
Antek ...... to tak jak z kartami
14 sty 23:58
Antek: Jednak już wiem nie rozwinąłem jednego rozwiązania do końca
14 sty 23:59
Antek: Dajcie mi jeszcze jakieś zadanie chce to umieć do perfekcji
15 sty 00:00
patiqq: Co ty mistrzem chcesz zostać.... Jednego już mamy
15 sty 00:02
Antek: Eta czy mówi ci coś Nazwisko Pysznicka−Kozik

?
15 sty 00:03
Trivial:
Eto, dobrze z tymi permutacjami? Bo już sam nie wiem...
15 sty 00:03
Antek: Wiem Trivial męcze cię już siedzisz ze mna już 3 h ponad

Daj mi ostatnie zadanie dowolne
spróbuje je zrobić nie mussiz dzisiaj odpowiadać
15 sty 00:03
Antek: Trivial mi się wydaje że nie trzeba ich permutować tak na logike to biore
15 sty 00:04
Eta:
Z klasy 25 osobowej , w której jest 4 chłopców wybrano 3−osobową delegację do teatru.
Ile jest możliwosci wybrania takich delegacji, by w jej skład weszły :
a) dokładnie 2 dziewczyny
b) 2chłopców i 1 dziewczyna
c) co najmniej 3chłopców
15 sty 00:04
Antek: albo w sumie jak Tadeusz i Magda wsiądą do pierwszego wagonu to w 2 i w 3 też mogą się spotkać
15 sty 00:06
Trivial:
Już wiem jak będzie! (chyba

)
15 sty 00:08
Trivial:
Eto? 
Dobrze jest?
15 sty 00:09
Antek: dobrze jest
15 sty 00:11
Antek:
A to dobrze

?
15 sty 00:11
Trivial:
Dobrze.
15 sty 00:13
Antek: Jak ci eta odpowie na twoje pytanie to zadaj mi następne wiem co to znaczy ,,niepewność,, nie
da rady zasnąć
15 sty 00:15
Antek: ale zadaj mi z prawdpodobobieńśtwa + coś innego
15 sty 00:15
Trivial: Hmm...
15 sty 00:16
Eta:
@
Trivial 
W/g mnie to
2osoby z 6 "wrzucamy" do pierwszego wagonu
2 z 4 do drugiego i 2 ostatnie już nie mają wyboru zostają w 3 wagonie
i z reguły mnożenia
15 sty 00:18
Trivial:
W urnie jest:
n kulek czarnych
5 kulek białych.
Losujemy jedną kulkę.
| | 4 | |
Dla jakiego n prawdopodobieństwo wylosowania kulki czarnej jest równe |
| ? |
| | 5 | |
15 sty 00:20
Eta:
Antek
c) źle ..... pomyśl co to znaczy " co najmniej 3 chłopców"
i popraw
15 sty 00:21
Trivial: Eta, delegacja jest 3−osobowa.
15 sty 00:21
Antek: no właśnie
15 sty 00:22
Trivial:
Eto,
Twoim sposobem wychodzi:
Moim zamotanym wychodzi:
Ale nie do końca jestem pewny czy mój sposób jest dobry.
15 sty 00:25
Antek: a jak by było co najwyżej to:
15 sty 00:25
Eta:
Ojj sorry ...... ledwie na oczy patrzę

Idę coś słodkiego poszukać
15 sty 00:26
Antek: Ja bym sobie jakieś zadanie rozwiązał
15 sty 00:28
Eta:
Można tak, ale jak dalej będziecie się uczyć, to poznasz "zdarzenie przeciwne do A"
i będzie mniej obliczeń
Narazie, niech tak będzie
15 sty 00:28
Trivial:
Antek, zamiast tak rozpisywać, można zauważyć, że nie więcej niż 3 chłopców oznacza to samo co:
dowolne 3 osoby z całej klasy.
| |
i wyjdzie tyle samo co u ciebie  |
| |
15 sty 00:31
Trivial: A tak na marginesie temat ma już ok. 150 postów.
15 sty 00:32
Trivial:
Jak chcesz zadanie to rozwiąż to co dałem wyżej.
15 sty 00:34
Antek: Jestem z powrotem nie idzcie jeszcze spać już robie
15 sty 00:44
Antek: Trivial jakieś inne zadaj P
15 sty 00:45
Antek: na oko 200 musi być żeby w miare ogarnąc symbol newtona
15 sty 00:46
Trivial: Może jutro.

Dzisiaj mi się już nie chce.
15 sty 00:47
Antek: ok to jutro i tak jestem ci bardzo wdzieczny kurde szkoda że sie ferie zaczynają bym szpanował
na lekcji <joke>

. Ale jutro zaczniemy wariacje ok

?
15 sty 00:48
Trivial: Zobaczymy.

Mam miliard zadań z fizyki do ogarnięcia w weekend.
15 sty 00:51
Antek: Ok to olej mam taką książkę która eta kiedyś polecała wszystkim z prawdopodobieństwa i
kombinatoryki jeszcze nie tknięta

. Najwyżej jak będę miał jakiś problem to napiszę.
15 sty 00:55
Eta:
Dla
Antka na dobranoc

ile różnych słów mających sens lub nie można utworzyć przestawiając liery w słowach:
a) ANTEK
b) SENNY
c) DOBRANOC
15 sty 01:16
Antek: a) 5!
Dobrze

?
15 sty 01:25
Eta:
Superrr
15 sty 01:26
Antek: Jak ci się chce możesz dać jeszcze jakieś z prawdpopodobieństwa jak nie to życzę ci miłej nocy
i do popołudnia
15 sty 01:27
Eta:
No to typowe zadanko:
1/ Rzucamy dwoma symetrycznymi kostkami do gry
jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia :
a) suma wyrzuconych oczek jest wielokrotnością liczby 3
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą podzielną przez 5
c) wyrzucono te same liczby oczek
2/ Rzucamy symetryczną kostką i symetryczną monetą
jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) wypadł orzeł i liczba oczek będąca liczbą pierwszą
b) wypadła liczba oczek nie mniejsza niż 4
c) wypadła reszka i parzysta liczba oczek
powodzenia
15 sty 01:39
Antek: 1.
|Ω| = 6
2 = 36
a)
A = {(1,2),(2,1),(1,5),(5,1),(2,4),(4,2),(3,3),(3,6),(6,3),(4,5),(5,4),(6,6)}
|A| = 12
b)
B = {(1,5),(5,1),(2,5),(5,2),(3,5),(5,3),(4,5),(5,4),(6,5),(5,6)}
|B| = 10
c)
C = {(1,1),(2,2),(3,3),(4,4),(5,5),(6,6)}
2. To bym robił z drzewa, podam tylko odpowiedzi
15 sty 02:23
Antek: Te 2 za pomocą newtona, dobrze

?
a)
b)
c)
15 sty 02:34
Trivial:
1. b)
Najpierw ustawiamy na sztywno pierwszą kostkę i mamy 6 możliwości z drugiej.
Potem ustawiamy na sztywno drugą kostkę i mamy 6 możliwości z pierwszej.
Ale możliwość (5, 5) policzyliśmy dwa razy, więc musimy jedną odjąć.
|B| = 1*6 + 6*1 − 1= 11.
15 sty 11:07
Antek: No o 55 zapomniałem a te 1 dało by się z symbolu newtona też ?
15 sty 11:32
Trivial:
Chodzi o zadanie pierwsze? Raczej symbol Newtona nie pomoże tutaj zbyt wiele.

Jeśli nawet
się da, będzie to prawdopodobnie dużo bardziej skomplikowane.
15 sty 11:41
Eta:
Ja dostaję palpitacji

na te wasze
"krzaki" 
|Ω|= 2*6=12
A= { (O, 2) (O,3) (O,5)} |A|= 3
B={(O,4) (O,5) (O,6) (R,4) (R,5) (R,6)} |B|= 6
C={(R,2) (R,4) (R,6)} |C|= 3
16 sty 01:51