mat
meg: Jak wyliczyć H? Podstawa ostroslupa jest trojkat ostrokatny. Sciany boczne sa
trojkatami prostokatnymi, ktorych katy ostre sa przy podstawie ostroslupa. Dwie krawedzie
boczne maja po 10 cm dlugosci, trzecia 20 cm. Jaka jest objetosc i pole powierzchni calkowitej
ostroslupa.
14 sty 20:29
marta: Ja bym probowala w ten sposob
1. Policzyc dlugosci bokow podstawy.
2. wyznaczyc dlugosc okregu wpisanego badz opisanego na podstawie (np. ze wzoru na pole)
3. wyliczyc wysokosc sciany bocznej
4. no i pozniej twierdzenie pitagorasa z wysokoscia ostroslupa
14 sty 20:38
meg: Ale ten trójkąt w podstawie jest rownoramienny..więc można skorzystac w jakis sposob z okregu
opisanego czy tam wpisanego?
14 sty 20:57
marta: | | 1 | | abc | |
oczywiscie bo mamy przeciez wzory na pole trojkata np . P= |
| a*h=p*r= |
|
|
| | 2 | | 4R | |
przez male r rozumiemy tutaj promien okregu wpisanego przez duze opisanego tp male p ktoro
wystapilo jest to polowa obwodu
14 sty 21:03