funkcje
Kasia: Dana jest funkcja f(x) = x
3 + 4x
2 − 5. Funkcja g jest określona wzorem g(x) = f(x+1) − f(x).
Wykaż, że funkcja g ma miejsce zerowe niewymierne
Proszę o wytłumaczenie, bo nie wiem jak to zrobić
14 sty 20:23
ICSP: Najpierw proponwałbym ustalenie wzoru funkcji f(x+1)
f(x+1) = (x+1)3 + 4(x+1)2 − 5. Wymnożenie i redukcja wyrazów podobnych na ciebie czeka.
14 sty 20:28
Kasia: f(x+1) = x3 + 7x2 + 44x
14 sty 20:33
Kasia: i co dalej ?
14 sty 20:34
ICSP: Skąd ci się 44x wzięło
14 sty 20:35
Kasia: f(x+1) = x3 + 7x2 + 11x
14 sty 20:38
Kasia: f(x+1) = x3 + 7x2 + 11x *
14 sty 20:39
ICSP: Teraz dobrze. Moim zdaniem wyznacz funkcje g i wylicz jej deltę. Jeśli pierwiastek z delty
będzie liczbą niewymierną wtedy pierwiastki równania również będą liczbami niewymiernymi.
14 sty 20:40
Kasia: ok masz rację

już wyliczyłam dzięki
14 sty 20:45