funkcje
Kasia: Dana jest funkcja W(x) = a(x3 − x2 − 4x + 4 ) , wykaż że jeśli G(x) = ax3 − 2ax2 − 4ax, to
dla każdego a>0 wartości funkcji W są większe od wartości funkcji G.
Proszę o wytłumaczenie.
14 sty 20:19
7744728: założenie najpiew musisz zrobić, w tym wypadku najlepiej zrobić takie:
w(x)>g(x), dla a>0
potem liczysz,
a(x3−x2−4x+4)>ax3−2ax2 − 4ax
a(x3−x2−4x+4)>a(x3−2x2−4x)/*1/a bo a>0 więc można bez zmiany znaku
x3 − x2 −4x +4 >x3 −2x2 −4x
tutaj ci się poskraca większość i zostanie ci
x2 +4x>0 co jest prawdą bo kwadrat nie może być mniejszy od zera, więc założenie jest
prawdziwe,
koniec
14 sty 21:21
7744728: wejde tu jeszcze potem, jakbyś czegoś nie zrozumiała
14 sty 21:26
7744728: powinno wyjść x
2+4>0 a nie x
2+4x

sorry, zle przepisałem
14 sty 21:30
ICSP: Rozwiązanie poprawne

To jest do 7744728 nie do ciebie kasiu

− Kwadrat może być ujemny.
14 sty 21:39
7744728: co?

mnie uczyli że nie może być

ale wynik jest ok chyba, tak?
14 sty 21:43
ICSP: Wynik poprawny.
7744728 skoro sądzisz że kwadrat nie może być ujemny zapewne podstawowego twierdzenia algebry
również nie znasz?
14 sty 21:45
7744728: jaka liczba podniesiona do kwadratu jest ujemna?
14 sty 21:47
ICSP: np. 3i
14 sty 21:49
7744728: wyjdzie ci 9i2, nadal nie jest ujemna
14 sty 21:50
ICSP: I2 = −1 − jednostka urojona.
14 sty 21:50
7744728: urojona, czyli że takiej nie ma, nadal wydaje mi się że nie ma minusowych potęg
14 sty 21:52
ICSP: W liczbach rzeczywistych nie ma, ale liczby rzeczywiste nie są największym zbiorem liczb w
matematyce.
14 sty 21:53
zakochana w matmie: przestań sie madrzyc bo widze ze uwarzasz sie za najmadrzejszego! to nie jest zadanie z
rozszerzenia zbys musiach swoje madrosci wytaczac. pomagasz ludziom to fakt ale prosze Cie
miej szacunek i sie nie wywyższaj.
14 sty 22:06
zakochana w matmie: to do ICSP
14 sty 22:07
ICSP: Moja wiedza z matmy jest co prawda niska, ale z kimś lepszym z matmy można porozmawiać o
bardziej zaawansowanych aspektach. Zresztą napisałem ze to o czym piszemy jest poza programem
podstawy czy nawet rozszerzenia w liceum.
14 sty 22:18