Zadania tekstowe
Anusia: Mój ojciec ma trzy razy więcej lat niż ja. Mam dwóch braci w wieku odpowiednio 11 lat i 9
lat. Mam pięć razy więcej lat niż trzecia część wieku najmłodszego. Po ilu latach wiek
mojego ojca będzie równy sumie lat trzech jego synów?
a) 10
b) 5
c) 3
d) 1
e) 7
28 sty 12:37
Basia:
x - mój wiek
najmłodszy brat ma 9 lat
x = 5*(9/3) =15
wiek ojca = 15*3 =45
45+n = (11+n)+(9+n)+(15+n)
45+n = 35+3n
10 = 2n
n =5
spr.:
za 5 lat ojciec będzie miał 50 lat, a chłopcy odpowiednio 20, 16 i 14 co daje w sumie 50
28 sty 13:04