Oblicz:
maaaaarta: Napisze mi ktos to tak po kolei jak to sie robi zebym zaczaila skad to wszystko sie bierze
A log6 (log2 64)
B log2 p{2} (log25(log5 3125))
C log2 16
14 sty 19:56
marta: no to sluchaj
A log6(log226)=log66=1
bo logarytm inaczej mozna tak interpretowac do jakiej potegi nalezy podniesc 2 zeby otrzymac
64. Jezeli wiec przedstawisz 64 za pomoca potegi 2 to rozwiazaniem jest poprostu ten wykladnik
potegi.
14 sty 20:01
maaaaarta: ojojjj napisze jeszcze raz
B log2p{2} (log2 5 (log5 3125))
C log2 16 * log2 8 * log2 2 * log2 1
14 sty 20:01
maaaaarta: no ok a co z ta 6 kolo log
14 sty 20:02
marta: to tutaj tak samo sprobuj sama w tym B
14 sty 20:02
marta: no bo w A mamy logarytm z logarytmu wiec najpierw obliczamy ten w srodku dopiero pozniej ten z
zewnatrz
14 sty 20:03
marta: czyli w tym zaczynalabys od tego log53125
14 sty 20:03
maaaaarta: log53125 = 55
14 sty 20:17
maaaaarta: to o to chodzi
14 sty 20:18
marta: nie do konca log53125=log555=5
14 sty 20:19
maaaaarta: aha ale jak dalej
14 sty 20:21
marta: dalej mamy log25*5=log252=2log25
14 sty 20:23
maaaaarta: to czemu tu juz jest 5*5
14 sty 20:25
marta: no bo masz log25(log555)
14 sty 20:29
maaaaarta: aha to ta 5 co wyszla z 3125 i ta 2 5
14 sty 20:36
marta: tak
14 sty 20:38
maaaaarta: i dalej bedzie 2 log2 52 √2
14 sty 20:39
maaaaarta: ?
14 sty 20:45
marta: nie nie tak nie mozemy zrobic policz sobie ile to jest log2√2 i to nalezy przemnozyc przez
to co wyszlo nam wczesniej
14 sty 20:47
maaaaarta: a czemu log2 √2
14 sty 20:55
marta: powiedz mi jedna rzecz gdzie powinien stac ten pierwiastek co go umiescilas w przykladzie? bo
ten przyklad jest zle przepisany wiec strzelilam ze chodzi o to ze jest to liczba
logarytmowana
14 sty 20:58
maaaaarta: napisze jeszcze rqaz
log2 √2 (log25 (log5 3125))
14 sty 21:03
marta: no to raczej wiele zmienia

nastepnym razem przepisuj uwaznie zey nie bylo takich pomylek.
Zobacz jak wyglada wczesniejsza wersja
14 sty 21:06
maaaaarta: noo to trochu sie rozni sorka
14 sty 21:07
marta: to jeszcze wiadomo juz ze log
53125=5
14 sty 21:07
marta: | | 1 | |
wiec na koncu zostaje nam do policzenia log2√2 |
|
|
| | 2 | |
zeby to policzyc najlatwiej bedzie zastosowac wzor na zmiane podstawy logarytmu i zmienic
podstawe na 2
14 sty 21:09