korzystajac z logarytmu wyznacz x moze ktos mi to wytumaczyc tak jak dla ulonmn
maaaaarta:
B x= log
5 125
√5
14 sty 19:49
ICSP: Definicja:
log
a b = c ⇔ a
c = b
Pierwszy przykład: a = x
c = −2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x−2 = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ x = √125 ⇔ x = 5√5 |
| | 125 | | x2 | | 125 | |
14 sty 19:53
ICSP: Spróbuj zrobić drugi.
14 sty 19:54
maaaaarta: ale tu jest tak inaczej napoisane ze nie wiem gdzie tu jest te a i b i c
c= X

?
B = 125
√5
A = 5

14 sty 20:11
ICSP: Oczywiście że tak. Teraz tylko do wzoru podstaw.
14 sty 20:24
maaaaarta: X= 72 ?
14 sty 20:33
ICSP: dobrze.
14 sty 20:43
maaaaarta: az nie mozliwe

to nawet proste
14 sty 20:44
ICSP: Nie taki diabeł straszny jak go malują
14 sty 20:47
maaaaarta: dzieki
14 sty 20:49
maaaaarta: no ano tak az sie normalnie ciesze ze mam juz jedno mniej z zadan
14 sty 20:49