Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
1234567890: Proszę o pomoc:
2x−3 2y+6
____ = _______
2 4
{
x+2 y+4
_____ = _____
3 3
14 sty 19:41
ICSP: Pierwsze równanie przemnażasz przez 4. Drugie przez 3
Następnie redukcja wyrazów podobnych: niewiadome na lewa wiadome na prawą. Rozwiazujesz
algebraicznie
Na koniec tworzysz równania prostych i rysujesz je w układzie współrzędnych.
14 sty 19:43
1234567890: Proszę o obliczenia
14 sty 19:45
ICSP: Nie ma tak łatwo. Popróbuj sam. Mogę ci sprawdzać wyniki krok po kroku.
14 sty 19:46
1234567890: nie umiem tego pomóż mi
14 sty 19:50
ICSP: | 2x − 3 | | 2y + 6 | | 4(2x−3) | | 4(2y + 6) | |
| = |
| // * 4 ⇔ |
| = |
| ⇔ 2(2x − 3) = 2y + 6 ⇔ 4x |
| 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
− 6 = 2y + 6 ⇔ 4x − 2y = 12 ⇔ 2x − y = 6
Drugie tak samo tylko przemnażasz poprzez 3.
14 sty 20:01
1234567890: THX
14 sty 20:40