teta:
załozenia: x ≥2 i x€ N
pierwszy pierwiastek zapisz 31/x = t , t >0
drugi " " (31/x)1/2 = √ t
i rozwiąż równanie: t − 2 = √ t /2
dokończ, pamiętaj uwzględnić założenia
1
odp:
= log34
x
x= log43
14 sty 19:14
Trivial:
31/x − 31/2x = 2
Niech t = 31/2x, t > 0 wtedy:
t2 − t = 2
t2 − t − 2 = 0
Δ = 9; √Δ = 3.
1 ± 3
t =
, t > 0
2
t = 2.
31/2x = 2 / log3
1
= log32
2x
1
log2
=
2x
log3
log3
x =
log4
14 sty 19:55
Trivial:
x ≈ 0.792
hmm...
14 sty 19:56
Bogdan:
Zrobiłem tak samo jak Trivial, można pobawić się trochę w inne zakończenie.