pierwiastki
krz9993: Proszę o wytłumaczenie i rozwiązanie tego zadania.
Przedstaw liczbę a = √29−12√5 w postaci x+y√5, gdzie x i y są liczbami wymiernymi (29−12√5 są
pod pierwiastkiem kwadratowym
14 sty 18:42
teta:
29 −12√5 = (3−2√5)2 = 9−12√5 + 4*5 = 29−12√5
√x2= | x |
to:
a= | 3 −2√5| = −3 +2√5 (pod modułem masz wartość ujemną 3−2*2,24=3−4,48 <0
zatem opuszczając moduł zmieniasz znaki pod modułem
14 sty 18:53
krz9993: Skąd się to wzięło? 29 −12√5=(3−2√5)2
14 sty 19:07
krz9993: Sorry, głupie pytanie zadałem. Dzięki za pomoc
14 sty 19:23