ekstrema funkcji
dd: Wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności:
f(x) =3√(2x−1)2 = (2x−1)23
f'(x)= 23*(2x−1)−13*2= 43(2x−1)−13 = 43 3√12x−1
Df' = R − {12}
czyli nie można tej pochodnej zrównać do 0
f'(x)=0
bo f'(x)≠0 w takiej dziedzinie
dobrze myślę, czy się mylę i gdzieś zrobiłam bład?
14 sty 18:38
jo: Wygląda na to że dobrze myślisz...
14 sty 19:37
dd: wiec jak wyznaczyc przedzialy monotonicznosci?
14 sty 19:45
jo: Pochodna nie ma miejsca zerowego ale sprawdź dla jakich x jest malejąca a dla jakich rosnąca.
| | 1 | |
Chyba wyjdzie tylko: f'(x) > 0 ⇔ x > |
| |
| | 2 | |
15 sty 18:39